Volkswagen

Volkswagen kruniše pobednika na međunarodnom takmičenju za uštedu goriva

Pobednik na “Think Blue. 2011 Svetskom šampionatu” je Gilbert Plank iz Austrije. Pobednik je dominirao u finalnom ocenjivanju u konkurenciji iz 9 zemalja. Prešao je 632 km rute sa najmanje potrošenog goriva.

Uprkos natovarenom prtljažniku i dodatna dva putnika, pobednik je potrošio samo 3,75 l goriva na 100km sa modelom Golf BlueMotion.
Ovo takmičenje predstavlja deo “Think Blue” inicijative Volkswagen-a koja promoviše temu ekološkog ponašanja u svakodnevnom životu. Do 2018. godine Volkswagen želi da postane globalni prvak među proizvođačima automobila po pitanju ekoloških pitanja i ekonomičnosti, pa tako koristi “Think Blue” inicijativu da stvori ideje kako da se na odgovoran način iskoriste postojeći resursi širom sveta.

Na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu, Volkswagen predstavlja čitavu gamu ekonomične tehnologije i modela: uključujući i up!, u verzijama sa čistim električnim pogonom i pogonom na prirodni gas, kao i flotu Volkswagen BlueMotion.

Ove godine, preko 4.000 ljudi iz celog sveta je učestvovalo u Volkswagen šampionatima za uštedu goriva. Takmičarsku rutu međunarodnog finala učesnici su prešli od Berlina do Drezdena i konačno do Međunarodnog sajma u Frankfurtu. Na kontrolnim punktovima učesnici su morali da obave dodatne testove vezano za ekološka pitanja i pitanja postojanosti.

Učesnici su vozili posebno ekonomičan Golf BlueMotion. Vozilo je opremljeno sa standardnim manuelnim menjačem sa 5 brzina koji je prilagođen za uštedu goriva i ima standardne karakteristike kao što su alu felne sa gumama sa niskim otporom kotrljanja i Start/Stop sistem sa regeneracijom akumulatora. Kombinovana potrošnja goriva kod ovog modela iznosi 3,8 l/100 km, a emisija CO2 99 g/km.