Volkswagen

Volkswagen Kamper

Volkswagen Privredna vozila proslavila su 60. rođendan Volkswagen kampera u Biblos Art Hotel Amista u italijanskom gradu Veroni – sa 13 Bulija i Kampera istorijske vrednosti, trkačkom legendom Džeki Icksa, glumicom Ingrid Stiger, pevačem Batom Ilićem i njegovom suprugom Olgom. Putnici u konvoju su bili grupa novinara-specijalista, u Volkswagen vozilima različitih godišta, prelazeći 600 kilometara od Ašaua u Šiemgau regiji, preko Grosglokner prelaza ka jezeru Garda, pa sve do Verone. Ideja je vratiti taj osećaj vitalnosti i radosti življenja koji su iskusili prvi talasi Nemaca koji su izašli na put u ranim pedesetim godinama.

Putnike su dočekali i pozdravil u Veroni i neke poznate ličnosti iz tog perioda.

“Svako ko dana putuje u Volkswagen California imatće zaista udobno iskustvo sa drvenom rešetkom kao podrškom za krevet, čajnom kuhinjom, velikim krovom koji može pomerati, kontrolom klime, kao i navigacionim sistemom “, kaže Majkl Groš, direktor Međunarodnih izveštaja, Proizvoda, i Kontrole Prodaje u Volkswagen Privrednim vozilima. “U ranim pedesetim stvari nisu bile baš tako prijatne, ali u to vreme je nastala ideja o stvaranju “kuće na točkovima”.

I tako, od prvog aranžmana kamp instalacije, poznat kao Paket za kampovanje, stvorenog od strane kompanije Vestfalia, razvijen je “Volkswagen Campingwagen”, kreacija koje je bila izuzetno popularna ne samo u Nemačkoj već je postala mega hit u SAD, a kasnije tokom šezdesetih godina, I kultni prevoz Hipi pokreta.

“Prvi put sam video T1 kad sam bio mali dečak. Bio sam u Volfsburgu zajedno sa svojim ocem, koji je posetio fabriku istražujući materijal za priču “, seća se Džeki Icks, “i to je bila ljubav na prvi pogled. ”

I Ingrid Stiger takođe ima lepe uspomene sa odmora tokom putovanja u Volkswagen Kamperu, koji su ona i njena sestra vozile u Norveškoj dosta pre početka hit humorističke serije “Klimbim”: “U to vreme četvoro nas je spavalo u Kamperu, i bilo je savršeno udobno “, seća se nemačka zvezda.

Hit pevač Bata Illić (“Mikaela”) se još uvek seća dana kada je vozio planinskim putem, i morao da pita svoju ženu da izađe i hoda iza Kampera, jer se činilo da neće uspeti da ga popne uz strminu bilo kako drugačije.

I danas, 60 godina nakon prvog pojavljivanja na tržištu, Volkswagen California – ime pod kojim je poznata moderna verzija Kampera – još uvek isto tako popularan kao što je bio. Volkswagen Privredna vozila prodaju u proseku 4.000 vozila svake godine, a do kraja ove godine kompanija smatra da će ostvariti rekordnu cifru od više od 6.000 prodatih Kalifornija, što znači da je prodaja više nego udvostručena u poslednjih deset godina.