Volkswagen

Volkswagen i ADAC pokreću zajednički program sigurnosti u saobraćaju

Volkswagen podržava ADAC u sprovođenju programa sigurnosti u vožnji «Sigurni u automobilu», kojim se povećava sigurnost dece u automobilu. Zajednička inicijativa zvanično je počela  3. septembra 2010. u sklopu velikog porodičnog vikenda povodom uvođenja novih Volkwagenovih modela Sharan i Touran. Do kraja godine u Nemačkoj će se kod Volkswagen partnera održati ukupno 500 priredbi, dok u sledeće 3 godine Volkswagen i ADAC planiraju oko 6.000 zajedničkih priredbi pod motom «Sigurni u automobilu».

Sve priredbe u okviru ove zajedničke inicijative besplatne su za sve učesnike i održavaju se kod Volkswagenovih partnera i u dečjim vrtićima. U celoj Nemačkoj priredbe će voditi oko 100 školovanih moderatora koji će učesnike informisati o brojnim aspektima vezanim za pravilno osiguravanje najmlađih putnika, te će iscrpno objašnjavati sve kvalitativne kriterijum bitne za kupovinu dečjih sedišta. Volkswagen povrh svega na svakoj priredbi na raspolaganje stavlja nove modela Sharana i Tourana, na kojima učesnici mogu ciljano vežbati pravilno fiksiranje dečjih sedišta.

Prema statistici o nezgodama Nemačkog savezne kancelarije za statistiku vožnja u automobilu za decu predstavlja najopasniji način učestvovanja u saobraćaju, jer je velik broj dece tokom vožnje smešten loše u vozilu ili uopšte nije vezan. Tako je svega polovina dece smeštena u dečjem sedištu, dok je polovina dece mlađe od šest godina pogrešno vezana. Pravilan smeštaj u znatnoj meri smanjuje rizik ozleda u slučaju nezgode. Iznenađujuće velik broj roditelja svoju djecu u vozilu veže nepravilno ili ih uopšte ne veže. Potpredsednik ADAC-a zadužen za saobraćaj, Ulrich Klaus Becker, s tim u vezi rekao je sledeće: «Zajednički moramo roditelje još više senzibilizovati za sigurnost njihove dece». Program za sigurnost u saobraćaju «Sigurni u automobilu» sprovodi se uz podršku Nemačkog saveznog ministarstva za saobraćaj.

Daljnje informacije o akciji «Sigurni u automobilu» možete pronaći na stranici www.sicher-im-auto.com.