Volkswagen

Volkswagen gradi novu fabriku motora u Meksiku

Volkswagen Grupa otvara novu fabriku u gradu Silao u centralnoj meksičkoj državi Guanajuato kao deo svoje dugoročne strategije ekspanzije.

Oto Lindner, direktor Upravnog odbora Volkswagen Mexico, je objavio odluku prošle nedelje u Mexico City-ju u prisustvu meksičkog predsednika Felipea Kalderona i guvernera države Guanajuato, Huana Manuela Olive Ramireza. Radovi na izgradnji bi trebalo da počnu ove godine. Od 2013. godine motori će se proizvoditi u gradu Silao pomoću najmodernije proizvodne tehnologije.

“Severna Amerika jeste i ostaje jedan od najvećih i najvažnijih tržišta za automobilsku industriju”, objasnio je prof. dr Johem Hajcman, član Upravnog odbora za proizvodnju Volkswagen AG. Trenutna ekspanzija kapaciteta u fabrici u Puebli, predstojeći početak proizvodnje u Chattanooga, kao i otvaranje nove fabrike za proizvodnju motora u Silao jasno pokazuju kako Volkswagen AG kreće u ofanzivu i u Severnoj Americi”.

Jačanje pozicije Volkswagen Grupe na tržištu Severne Amerike je važan deo globalne strategije ekspanzije. U okviru toga Volkswagen Grupa planira prodaju od milion vozila godišnje u SAD od 2018. godine. Suštinski elementi ove strategije su vozila koja se proizvode u skladu sa zahtevima kupaca u SAD, kao što su npr. nova Jetta ili novi Sedan srednje veličine, koji se proizvode u severnoameričkim fabrikama.

Od 2013. godine nova fabrika u gradu Silao će snabdevati motorima najnovije generacije fabrike u Puebli, Meksiku i gradu Chattanooga u SAD. Nova fabrika u Puebli je dizajnirana za godišnji kapacitet od 330.000 motora. Obim investicije za razvoj novih motora, kao i za izgradnju novog objekta iznosi ukupno 550 miliona USD. Volkswagen će tamo otvoriti novih 700 radnih mesta. Volkswagen Grupa je odabrala Silao kao novu lokaciju za izgradnju motora, jer ta regija pruža lokaciju od 60 hektara koja je već razvijena i ima postojeću razvijenu infrastrukturu za transport.

Oto Lindner, predsednik Upravnog odbora Volkswagen Meksiko je rekao: “U periodu od preko 40 godina naša fabrika u Puebli se razvila u jednu od najvećih fabrika u Grupi. Odluka za otvaranje druge lokacije u Meksiku je sledeći logičan korak koji predstavlja deo naše strategije proširenja”.