Volkswagen

Nova Džeta – sportsko vozilo ili limuzina?

Džetu možda poznajete odranije. Prvo izdanje tog automobila imalo je mnogo više oštrih ivica i uglova. To nije bilo prihvaćeno; Džeta je u Nemačkoj zato uvek bila u senci svog brata Golfa. Sada se i to menja…

Folksvagen je, poučen iskustvom, stalno ublažavao oštre linije: šesta generacija Džete je na američkom tržištu predstavljena još prošle godine, a sada je na tržištu i evropska verzija.

„Džeta je veoma važna za nas, pogotovo na stranim tržištima. Najveći obim prodaje ima u Americi, pa prema tome ima i istaknuto mesto u našoj strategiji za SAD; to je prvi kamen-međaš u osvajanju američkog tržišta“, kaže predstavnik Folksvagena Jens Dikman.

Prva varijanta Džete bila je namenjena isključivo konzervativnim i starijim kupcima. To se promenilo. Vozilo je sada namenjeno ambicioznim mlađim kupcima, mladim kupcima limuzina kojima je važan dinamičan dizajn, a sportske osobine. Može se reći da je to sportsko vozilo, ali u formi limuzine.

Osim karoserije, sve je drukčije

Džeta se za američko i evropsko tržište pravi u različitim verzijama. Spolja gledano, nema razlike. Ona se ogleda u materijalu i komponentama voznog postroja. Bočni rakurs pokazuje koliko je Džeta kompaktna za jednu limuzinu, iako je devet centimetara duža od svog prethodnika. Aerodinamično vođena linija proteže se duž celog automobila.

Kao kod Pasata i Golfa, zadnja svetla su parno grupisana. Veliko zadnje staklo omogućava dobar vidik. U kabini ima puno mesta. Ovde su na delu skupi materijali za evropsku verziju, sve je na dodir drukčije nego u američkoj Džeti. Sedišta su vrlo udobna sa dobrim bočnim držanjem. I računar je u evropskoj Džeti drukčiji.

Na tržište džeta ulazi sa tri benzinska motora između 104 i 199 konjskih snaga te dva dizel motora sa maksimalno 140 konja.

Osnovna cena u Evropi je 20.900 evra, što je 9.400 evra skuplje od verzije za američko tržište. Folksvagen to obrazlaže izborom kvalitetnih komponenti ugrađenih u evropsku verziju. Osim karoserije, sve je drukčije.

„Kada je reč o bezbednosti, imamo novi sistem koji upravlja vazdušni jastuk. Za njega smo dobili bavarsku nagradu za inovacije. Sada merimo intenzitet udara ne samo senzorima osetljivim na dodir, već i na zvuk, tako da sistem brže reaguje u slučaju sudara, i optimalno se prilagođava“, kaže predstavnik Folksvagena Jens Dikman.
U serijsku opremu spadaju šest vazdušnih jastuka, ESP i elektronski asistent koji pridržava volan u slučaju da vozač sklizne sa puta. Tu je i automatski sistem prilagođavanja svetlosti farova. On pomoću kamera prepoznaje ralzičite svetlosne uslove u uličnom saobraćaju i automatski aktivira duga svetla pri brzinama većim od 60 kilometara na čas. Tu je i asistent za parkiranje. Paket zvani blu moušn štedi benzin, pomožu sistema rekuperacije.

„Rekuperacija znači da pri kočenju uspevamo da povratimo deo energije i sprovedemo je u akumulator. Kada vozilo stoji, na primer, na semaforu, ta energija može ponovo da se koristi pri polasku. Na taj način optimalno koristimo energiju motora, a smanjujemo i emisiju ugljen dioksida u atmosferu“, objašnjava Dikman.

U poređenju sa prethodnom Džetom, ovaj model ima kabinu koja je za 10 odsto veća. Sedišta su novo koncipirana, tako da se na zadnjim sedištima sedi udobno i ima dovoljno mesta za noge. Prtljažnik zaprema 510 litara.

Kao limuzina srednje klase koja je dostupna širokom krugu kupaca, Džeta treba da zatvori nišu između Golfa i pasata i nađe više kupaca. Iako je evropski model bolji od američkog, za sada se bolje prodaje „amerikanac“. (Deutsche Welle)