Volkswagen

Golf R dostupan za 36.400€ u Nemačkoj

Nagrađivani VW-ov benzinski motor sa oznakom TSI, radne zapremine 2 litra, sa turbo prehranjivanjem predstavlja pravi magnet za sporstki nastrojene kupce Golfa, baš kao što je to bio za kupce Audia S3. Od nedavno je ovaj 4-cilindrični motor dostupan i kupcima Golfa u R verziji, podešen da isporuči 199 kW (270 KS) i pruži prosečnu potrošnju od 8,5 l/100 km, za 21% nižu od one kod starog Golfa R32 sa V6 motorom.

Golf R ima pogon na sve točkove jer raspolaže velikom snagom i obrtnim momentom od 350 Nm u opsegu od 2.500 do 5.000 o/min, što bi inače bilo teško kontrolisati kada bi pogon bio samo na prednjoj osovini, kao što je to slučaj kod standardnog Golfa. Elektronska blokada maksimalne brzine uključuje se pri brzini od 250 km/h.

Kada je opremljen DSG menjačem koji poseduje dve spojnice (kvačila) za brzu promenu stepena prenosa, vozaču za volanom ovog uličnog sportiste na dohvat ruke su nešto bolja ubrzanja u sprintu iz mesta do 100 km/h. Golf R DSG taj izazov odrađuje za 5,5 sekundi, iliti za 2 desetinke manje vremena od varijante sa običnim menjačem.

Na vizuelnom planu “R” se razlikuje od standardnog Golfa i dopušta niz individualnih stilskih obeležja koje kupac može odabrati po svom ukusu. Na primer, koža je opciona, kao i Recaro sportska sedišta.

LED farovi napred i svetla pozadi su standardni za Golf R, a u najstilizovanijoj verziji između Golfa R i Scirocco R-a ostavljeno je dovoljno prostora za očuvanje vizuelnog identiteta. Golf R u Nemačkoj košta od 36.400 € na više, dok Scirocco R košta 33.475 € i dolazi sa 5 KS manje pod haubom, a manje i troši.

Kupcima koji “grizu” na stajling, a nije im bitno da imaju kompletan filing sportskog automobila sa puno “konjića” pod haubom, tvrđim ogibljenjem, 2 cm nižim vešanjem i ostalim osobinama “trkača” Golfa R, VW je kreirao paket opreme “R Line” koji se može pazariti i sa GTI-jem i GDI-jem.

On obuhvata specijalne 17-inčne naplatke “Mallory” i opcione 18-inčne, krovne spojlere, R-dizajnirane odbojnike, sjajnu crnu masku hladjaka i takav zadnji difuzor. U enterijeru prisutni su R Line pragovi na vratima, sportska sedišta “Kyalami” sa R Line logotipom na uzglavlju, sportski obruč upravljača, kao i sportske papučice nožnih komandi sa odmorištem za levu nogu, od nerđajućeg čelika.