Volkswagen

Golf GTI skup na jezeru Wörthersee

Ponovno su krenuli: na jezeru Wörthersee okupiće se ljubitelji sportskih Volkswagen modela na najvećem Golf GTI skupu na svetu (1. do 4. juna). Međutim, ove godine sve je drukčije, jer će se slavlje održati po 30. put. I ne samo to: Sam Golf GTI – ikona sportskih kompaktnih vozila – ovih dana proslavio je 35. rođendan!

30 godina održavanja GTI skupa i 35 godina postojanja Golfa GTI – dvostruki rođendan. A on će se posebno proslaviti. Vrhunac: Golf GTI Edition 35, koji je posebno razvijen povodom rođendana, sa svojih 173 kW / 235 KS najjači je GTI svih vremena!

Osim toga će se na Wörtherseeu prezentovati i automobilistički sport na dostojan način: Volkswagen Motorsport GmbH predstaviće Golf24 – 324 kW / 440 KS snažni Golf sa pogonom na sve točkove koji je predviđen za ovogodišnju 24-satnu utrku na Nürburgringu (23. do 26. juna).

A kako GTI slavi rođendan, na Nürburgringu će nastupiti još jedan Golf za trke, koji će takođe biti premijerno predstavljen fanovima na Wörtherseeu: upravo restaurisan Golf GTI 16S grupe 4 iz godine 1977. Njegov Oettinger motor iz zapremine od svega 1.600 cm3 prenosi neverovatnih 158 kW / 215 KS na kolenasto vratilo i to bez hlađenja preko turbo-punjača. Ovaj GTI klasik startovaće pre glavne trke u sklopu 24h-Classica (trka u trajanju 3 sata).

Golf GTI Edition 35: najjači Golf GTI razvija, kao što je već gore navedeno, 235 KS (25 KS više u odnosu na «normalnog» GTI-ja) i 247 km/h; odnos mase i snage od 6 kg/KS govori vlastitim sportskim jezikom. Volkswagen se nikako nije zadovoljio time da poveća snagu serijskog motora. Naime, u Golfu GTI Edition 35 koristiće se motor iz Golfa R sa pogonom na sve točkove, čija je snaga prilagođena prednjem pogonu. Kakva istorija uspeha: niko u leto 1976. prilikom uvođenja na tržište prvog GTI-ja nije ni slutio šta je Volkswagen upravo pokrenuo; da će 35 godina kasnije još uvek postojati Golf GTI; da će snaga daleko nadmašiti 200 KS; i da je dosad prodano gotovo 2 miliona Golfa GTI-ja. Naime sa ikonama nema planiranja – GTI je jedna od njih.

Comments are closed.