Volkswagen

40 godina Volkswagenovog Buggyja: od Karmanna GF do modela buggy up!

Na svetskoj premijeri modela up!, u sklopu međunarodne izložbe automobila u Frankfurtu, zanimljiva studija pobudila je velikozanimanje. Buggy up! nadovezuje se na tradiciju započetu pre četiri dekade.

Vratićemo se nekoliko dekada nazad: sredinom 60-tih godina Amerikanci su otkrili automobil kao izvor zabave – kao nezamenjiv sastavni deo lagodnog životnog stila. Gde drugde možete uživati u suncu, povetarcu u kosi, kao u Buggyju? Pogotovo, što ste ovaj užitak mogli dobiti po povoljnoj ceni. Na osnovu Volkswagenove Bube konstruisani su automobili za plaže, jer je njena platforma okvira bila savršen poligon za realizaciju alternativnih koncepata karoserije.

Tadašnji recept uspeha: potreban vam je polovna VW Buba, odstranite njenu nadgradnju i zamenite je po mogućnosti laganom, otvorenom karoserijom, koja se u maniri najboljih konstruktora brodova laminira plastikom ojačanom staklenim vlaknima (GFK). Mnogi Buggyji nastali su na skraćenoj šasiji Bube, na način da iz voznog dela izrežete, u zavisnosti od nadgradnji, 30 do 40 centimetara, te odrezani deo ponovno spojite zavarivanjem. Za optimalnu vuču na neučvršćenim podlogama za zadnju pogonjenu osovinu točkovi maksimalne širine povezivali su se zavarivanjem, te su opremani podjednako predimenzioniranim gumama. Krov? Svejedno – većina Buggyja opremljena je u najboljem slučaju priručnom navlakom od tkanine na «drukere».

Natrag u budućnost: Buggy ideja stara 40 godina doživljava svoj nastavak u savremenoj interpretaciji. Na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi automobila je buggyup! varijanta, u sklopu nove Volkswagenove modelne linije up!, bila meta brojnih posetilaca i jedna od potajnih zvezda sajma. Nije više poput svojih predaka konstruisan od plastike ojačane staklenim vlaknima, nego od sigurnog lakometalnog čelika, dobijenog vrhunskom tehnologijom. Još je uvek studija, ali ko zna: neobuzdani užitak u vožnji biće tražen i u budućnosti.