AutomobiliTržište

Unapređenje saradnje Srbije i Egipta u oblasti poljoprivrede i automobilske industrije

Ministar trgovine i usluga u Vladi Republike Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je danas da je u Egiptu postignut dogovor o unapređenju saradnje dveju zemalja u oblasti poljoprivredno-prehrambene i automobilske industrije.
Milosavljević, koji boravi u radnoj poseti Egiptu, rekao je u izjavi za agenciju Beta da je danas trebalo da bude potpisan i sporazum o ekonomskoj, tehničkoj i naučnoj saradnji dveju zemalja, ali je potpisivanje odloženo do zasedanja Mešovitog komiteta, koje će biti održano tokom jula u Beogradu.

On je naveo da je sa ministrom trgovine i industrije Egipta Rašidom Mohamedom Rašidom razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje, pri čemu je postignut dogovor da se u nekim segmentima automobilske industrije pronađu novi modeli da se ta saradnja nastavi i pojača.

Ministar je ukazao na to da je postignut i dogovor o saradnji u namenskoj, farmaceutskoj i hemijskoj industriji.

Prema njegovim rečima, Srbija je ekonomski prisutna u Egiptu od šezdesetih godina prošlog veka, pri čemu je uspešan primer te saradnje “Zastava”, koja je na tom tržištu prodala više od 300.000 vozila u prethodnih nekoliko decenija.

Milosavljević je naveo da je zbog efekata svetske ekonomske krize važno da se nađu novi partneri, tržišta i nove mogućnosti saradnje i dodao da je naša zemlja Egiptu ponudila Sporazum o slobodnoj trgovini.

Takođe, on je ukazao na to da je spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Egipta prošle godine bila 55 miliona dolara, od čega je izvoz iz Srbije približno 36 miliona dolara.

U poseti Egiptu borave i predsednik Srbije Boris Tadić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

the authorGoran Aničić