Automobili

U Evropi raste interesovanje za električne i hibridne automobile

Najnoviji hibridni i čisto električni automobili privukli su veliku pažnju na prošlonedeljnom sajmu automobila u Ženevi. Ali ostaje bez odgovora pitanje koji od tih modela bi zaista mogli da se nađu u masovnoj proizvodnji.

Čak i Ferari eksperimentiše sa zelenom tehnologijom. Kompanija kaže da je njen novi, blistavi model 599 hajkers, zadržao osećaj sportske vožnje iako je mnogo štedljiviji od prethodnih.

Tojota je prikazala model “auris,” koji bi kroz nekoliko meseci trebalo da u Evropi zameni hibridni model “prius.”

Ali, da li je masovni opoziv Tojotinih automobila naškodio ugledu priusa? Analitičarka autoindustrije Rebeka Lindland kaže da nije.

“Hibrid nije postala prljava reč, ali je pitanje koliko su takva vozila popularna. U Americi je 2008. na njih otpadalo 2,4 procenta tržišta, a 2009, 2,7. Uspon je slab pa za sada 97 odsto kupaca još kupuje klasična vozila,” kaže Rebeka Lindland.

Američki sportski auto “tesla roudster”
Jedan od električnih automobila koji se već dve godine uspešno prodaju je američki roudster “tesla.” U Ženevi je prikazan novi prototip, konstruisan u saradnji sa švajcarskim proizvođačem satova TAG Hauer. Tesla dostiže brzinu od 201 kilometara na sat, a cena mu je oko 100 hiljada eura.

Franc fon Holchauzen je glavni dizajner kompanije Tesla.

“Ovo nije običan električni auto. Brzinu od 100 kilometara na sat postiže za 3,8 sekundi, a sa punim baterijama prelazi 393 kilometra, naravno u zavisnosti od uslova vožnje. Ovo je auto koji možete da vozite svakoga dana,” kaže fon Holchauzen.

Švajcarska kompanija Protoskar, izložila je u Ženevi svoj prototip “lampo 2,” koji sa punjenjem od samo 10 minuta može da pređe 100 kilometara. Ali njen direktor, Marko Pifareti, priznaje da čisto električnih automobila još dugo neće biti u većim količinama.

“Kroz 10 godina mislim da još neće biti više od 10 do 15 odsto električnih automobila jer je i kompanijama i kupcima potrebno vreme da se naviknu. Ali 10 ili 15 odsto je ipak dobar broj, koji bi do 2050. mogao da poraste i na sto odsto,” kaže Marko Pifareti.

Najnoviji Tojotin hibridni model “auris”
Pažnju posetilaca uvek privlače ekperimentalna vozila, kao što je ovo delo 28 studenata tehnike na Državnom univerzitetu, u Manhajmu, nazvano “elmar.” Uprkos neobičnom dizajnu studenti kažu kako se nadaju da bi, uz neke izmene, takav auto takođe mogao da se nađe na ulicama.

the authorGoran Aničić