Automobili

U Detroitu primetan dramatičan ekonomski oporavaka američke auto industrije

Međunarodni sajam automobila u Detroitu, u državi Mičigen obično je odskočna daska za  mnoga uspešna vozila, i na njemu se prikazuju najnovije ponude u automobilskoj industriji. Američki proizvođači automobila imaju dosta toga da slave ove godine jer sve veći rast prodaje i porast proizvodnje označavaju dramatični preokret u industriji koja je pre manje od pet godina bila na ivici kolapsa.

Kada su 2009. bili suočeni sa bankrotom, vlasnici Krajslera su razbijali glavu kako da sačuvaju svoje pogone, među kojima je i fabrika “Sterling Hajts” gde je radio i Čarls Arčard.

“Moja supruga i ja smo oboje radili u fabrici. Ona je uzela prevremenu penziju uz beneficije, a ja sam ostao tamo. Šanse su bile pola-pola da ćemo bankrotirati. Ja sam ipak rizikovao”, kaže Arčard, član sindikata radnika.

corvette

Rizik se isplatio. Krajsler ne samo da je odustao od odluke da zatvori fabriku “Sterling Hajts”, već je dodao još jednu smenu.

Na ovogodišnjem Međunarodnom severnoameričkom sajmu automobila, ta kompanija je objavila da će radnici poput Arčarda, uskoro sastavljati novi sedan srednje veličine u toj fabrici, što će im biti dugoročna garancija za zaposlenje.

“A onda smo saznali da će milijarda dolara biti uložena u fabriku za pravljenje novih vozila, i to je bilo sjajno”, priča Arčard.

Demokratska senatorka Debi Stebenau predstavlja državu Mičigen i kaže da je ova Krajslerova najava samo jedan primer koliko se preokret u američkoj auto industriji dramatično vidi na ovogodišnjem sajmu.

“Danas vidimo ne samo poboljšanje ekonomije već i odličan inženjering, dizajn, tehnologiju”, kaže senatorka Stebenau.

Primer do kakve je promene došlo, bio je očigledan tokom prezentacije modela Ševrolet, Dženeral Motorsa (GM). Umesto da prikaže manja, štedljivija kola, GM je predstavio novu verziju Ševrolet korvete, vozilo sa visokim performansama koje troši ogromnu količinu benzina i košta ogromnu količinu novca.

“Videćete da propagiramo naše najnovije, najbolje modele, ali to ne znači da ne pridajemo značaj štedljivosti goriva”, kaže Kristi Lendi iz GM-a.

Zapravo, Kristi Lendi kaže da je prodaja štedljivih kompakt vozila tipa Ševrolet Spark i Sonik, skočila za deset odsto ove godine u odnosu na prošlu.

Na konferenciji za novinare Ševroletove konkurencije, Forda, generalni direktor te kompanije Alen Mulali predvideo je još veće tržište za takva vozila.

“Očekujemo da manja vozila budu polovina od ukupne globalne prodaje do kraja ove decenije – sa gotovo jednom trećinom svih prodaja koje dolaze iz azijsko-pacifičkog regiona”, kaže Mulali.

To je odlična vest za radnike u Fordu. Međutim, država Mičigen, kolevka američke auto industrije, još uvek ima jednu od najvećih stopa nezaposlenosti u zemlji – oko 9 odsto.

I dok se neki poslovi vraćaju kako se industrija oporavlja – to je i dalje samo mali deo broja radnih mesta koja su izgubljena tokom dugog ekonomskog pada kroz koji je ova oblast prošla.