Toyota

U SAD drakonska kazna za Tojotu

toyota

Najveći svetski proizvodjač automobila zbog svojih propusta moraće da plaća 1,2 milijarde dolara.

Najveći svetski proizvođač motornih vozila, japanska “Tojota” priznala je da je namerno navela javnost na pogrešne zaključke povodom smrtonosnih bezbednosnih krvarova na svojim automobilima pre nekoliko godina i pristala da Sjedinjenim Državama plati kaznu u iznosu od milijardu i 200 miliona dolara, kako ne bi bila krivično gonjena.

Američki sekretar za pravosuđe Erik Holder objavio je da je slučaj, koji je trajao protekle četiri godine, uspešno okončan, nazivajući ponašanje “Tojote” sramotnim, jer je više brinula za svoj ugled nego bezbednost vozila. Holder je takođe rekao da je kazna od milijardu i 200 miliona dolara najveće ikada izrečena u SAD za proizvođača automobila. Istraga je bila fokusirana na to do koje mere je “Tojota” pokušala da sakrije probleme sa iznenadnim ubrzanjem pojedinih modela svoja dve marke – Tojote i Leksusa 2009 i 2010.

Taj kvar doveo je do smrtonosnih saobraćajnih nesreća jer vozači nisu mogli da kontrolišu svoje automobile kada bi brzo dostigli velike brzine. “Tojota” je opozvala 10 miliona vozila kada se pročulo za problem, ali je nastavila da krivi vozače i loše instalirane podne prostirke koje su navodno zaglavljivale papučicu za gas. Japanski proizvođač automobila već je platio više od 66 miliona dolara američkoj agenciji za saobraćaj zbog togo što je kasno prijavio problem.

U međuvremenu, stotine tužbi pokrenuto je protiv “Tojote” zbog problema sa ubrzavanjem, i ekonomskih gubitaka koji su vlasnici njenih vozila pretrpeli. “Tojota” je potrošila više od milijardu dolara na poravnanje parnica koje se tiču ekonomskih gubitakla i tvrdi da pregovara u još skoro 400 slučajeva. izvor: GA