Toyota

Tojota demantuje mogućnost da se njen Prius otima kontroli vozača


Japanski automobilski gigant Tojota je objavio rezultate preliminarnog testiranja svog popularnog hibridnog modela – Priusa. Prošle nedelje, jedan od vlasnika tog modela privukao je pažnju tvrdnjom da je njegov automobil u vožnji počeo nekontrolisano da ubrzava i da ga je ubuzdao tek uz pomoć policijskog vozila, koje mu je priteklo uz pomoć. Tojota je odbacila te tvrdnje.
Državni inspektori su čitavog vikenda analizirali podatke dobijene ispitivanjem priusa čiji vlasnik, Džim Sajks, tvrdi da mu se oteo kontroli, da je dostigao brzinu od sto kilometara na sat i da nije mogao da ga zaustavi.
“Bukvalno sam stojao na pedali kočnice,” rekao je Sajks.
Ali njegova tvrdnja je dovedena u pitanje. Nacionalna uprava za bezbednost drumskog saobraćaja je saopštila da su njeni inženjeri vozili Sajksov automobil i da “nisu pronašli ništa što bi moglo da objasni taj incident.” Stručnjaci su ispitali kočioni sistem vozila i ustanovili da je ispravan.
Kočioni sistem priusa je konstruisan tako da zaustavi auto čak ako je gas pritisnut “do daske,” i ako se auto kreće maksimalnom brzinom.
Sajksov avdokat, Džon Gomez, tvrdi da njegov klijent nije izmislio priču:
“Nisu mogli da ponove nikakvo nekontrolisano ubrzavanje. Nema sumnje da u ovim Tojotinim sistemima postoji neki duh i problem je to što on ne ostavlja nikakav trag.”
Inspektori su ipak ustanovili da su kočnione obloge na rečenom vozilu bile istrošene.
Bil Visnik iz kompanije Edmunds.com kaže:
“To je jedan od mogućih uzroka. Nije nemoguće da postoji greška u softveru, ali je vrlo neverovatna.”
Državni inženjeri upozoravaju da možda nikada neće ustanoviti šta se zaista dogodilo.

the authorGoran Aničić

2 Comments

Comments are closed.