Toyota

Godišnjica projekta testiranja Plug-in hibridnih vozila u Strazburu

Danas, godinu dana od početka zajedničkog projekta, Toyota, francuska energetska kompanija EDF i gradska zajednica Strazbura su objavili ohrabrujuće preliminarne rezultate. Predstavljen 27. aprila 2010. u Strazburu, ovaj projekat širokih razmera obuhvata Toyota Plug-in hibridna vozila (PHV) i infrastrukturu za punjenje koju koriste javni i privatni partneri projekta u Strazburu i okolini.

Preliminarni rezultati dobijeni u Strazburu potvrđuju da je Toyotina PHV tehnologija primenjivo rešenje za veću upotrebu električne energije za lične potrebe prevoza.

• Plug-in hibridna vozila koja su učestvovala u projektu intenzivno su korišćena u gradskom okruženju, kao i za duža putovanja. Korisnici tih vozila su prešli prosečno 19.000 km godišnje, što je više od 13.000 km, koliko prosečno pređu francuski vozači.
• Performanse Plug-in hibridnih vozila potpuno su u skladu sa očekivanjima kupaca. Postignuta je 40% manja potrošnja goriva u poređenju sa ekvivalentnim dizel automobilima.
• Domet Plug-in hibridnih vozila od 20 km sa nultim emisijama u potpuno električnom načinu rada je dovoljan da pokrije velik deo dnevnih vožnji korisnika. Prosečna udaljenost vožnje bila je 13.9 km.
• Ekološke performanse Plug-in hibridnih vozila zavise od upotrebe (učestalost punjenja, stil vožnje i temperatura vazduha).
• Plug-in hibridna vozila nude istinsko zadovoljstvo u vožnji i zaista laku upotrebu, dok u isto vreme ohrabruju vozače da na prirodan način usvoje ekološki svestan stil vožnje.

Što se tiče infrastrukture za punjenje, korisnici su se postepeno navikli da pune svoja vozila, bez obzira što je to za njih potpuno nova navika, koja je ipak ograničavajuća za neke korisnike. U proseku, vozila su punjena svaki dan, 96% na mestima za punjenje na privatnom parkingu, uglavnom na radnom mestu. Punjenje je obično obavljano u isto vreme, u 08:00h kada korisnici dođu na posao ili u 19:00h kada se vrate kući.

Nekoliko važnih stvari smo naučili od gradske zajednice Strazbura. Bez obzira što je ponuđena besplatna električna energija i praktična parking mesta u gradu, upotreba 27 mesta za punjenje na javnim putevima i parkinzima je bila veoma mala. Ankete korisnika pokazuju da oni žele jasne informacije o lokacijama za punjene i njihovom radnom statusu.

Posle ove međufaze, Toyota, francuska kompanija za snabdevanje električnom energijom EDF i grad i gradska zajednica Strazbura imaće još dve godine da poboljšaju sistem i sakupe još više povratnih informacija od korisnika. Obaviće se istraživanja kako bi se pronašla rešenja koja podstiču punjenje van špica, testiranje mogućnosti rezervacije mesta za punjenje i bolje pružanje informacija o javnim mestima za punjenje.

Govoreći o ovoj godišnjici, Cédric Lewandowski, direktor EDF za javni sektor, je rekao: “Sektor za istraživanje i razvoj EDF je u velikoj meri uključen u ovaj eksperiment i posle godinu dana naša vizija i strategija razvoja infrastrukture za punjenje je potvrđena. Takođe, ovaj projekat nam omogućava da identifikujemo dobre načine za poboljšanje naše usluge prema korisnicima. To je razlog zašto je ovaj eksperiment izuzetno pozitivan i ključan za EDF u smislu razvoja električne mobilnosti.”

“Toyota želi iskreno da se zahvali korisnicima Plug-in hibridnih vozila u Strazburu na njihovim učešću u ovom važnom projektu”, rekao je Koei Saga, rukovodilac kancelarije za Toyota Motor Corporation. “Plug-in hibridna tehnologija je ključna deonica na našem putu ka održivoj mobilnosti. Ovaj eksperiment u stvarnim uslovima je važan ne samo kao potvrda performansi PHV tehnologije, već i zato što su je primenjivali svakodnevni korisnici, što je priprema za komercijalno uvođenje Prius Plug-in hibrida 2012. godine. Oduševljeni smo velikim zadovoljstvom korisnika već u ranoj fazi projekta.”

Roland Ries, senator i gradonačelnik Strazbura je rekao: “Ovaj eksperiment potvrđuje pionirsku ulogu Strazbura u potrazi za inovativnim rešenjima transporta. Prvi rezultati su veoma važni i pomažu nam da bolje usmerimo naše delovanje na polju električne mobilnosti, ili preciznije, da usavršimo strategiju razvoja adekvatne infrastrukture za punjenje.”

Tokom proteklih godinu dana, 30 partnera iz raznih javnih institucija i privatnih kompanija su testirali 70 Plug-in hibridnih vozila u Strazburu. Ova vozila mogu da se pune pomoću 145 stanica za punjenje, postavljenih od strane EDF-a, koje se nalaze na privatim parkinzima partnerskih kompanija (75), u kućama korisnika (43) i na javnim parkinzima (19). Grad i gradska zajednica Strazbura su obezbedili instalaciju 8 stanica za punjenje duž javnih puteva. ARS, diler Toyote u Strazburu, je zadužen za održavanje vozila i prikupljanje podataka.

Objavljeni rezultati slede naučni princip zasnovan na prikupljanju tehničkih podataka (od informacija koje daljinski odašilju stanice za punjenje ili tokom redovnog održavanja u servisu). Timovi Toyote i EDF-a su zajedno radili na proceni rezultata prve godine eksperimenta.

Ovaj PHV program je deo Toyotinog globalnog projekta koji uključuje 600 Prius Plug-in hibridnih vozila i takođe se vrši u Japanu, Sjedinjenim državama, Kanadi i Australiji. Glavni cilj Toyote je da dodatno ispita tehnologiju i performanse Plug-in hibridnih vozila. Cilj EDF-a je da proceni različite varijante infrastrukture za punjenje. Pomoću projekta će se takođe saznati kako korisnici prihvataju ovaj novi koncept vožnje, što je bitno za širu komercijalizaciju u budućnosti.

EDF grupacija

EDF grupacija, jedan od lidera na tržištu energije u Evropi, je integrisana energetska kompanija aktivna na svim poljima: proizvodnja, prenos, distribucija, snabdevanje energijom i trgovina. Ova grupacija je vodeći proizvođač električne energije u Evropi. U Francuskoj, ona ima uglavnom nuklearne elektrane i hidroelektrane gde 95% proizvodnje energije ne ispušta emisije CO2. Filijale EDF za prenos i distribuciju u Francuskoj koriste 1,285,000 km niskonaponske i srednjenaponske nadzemne i podzemne električne mreže i oko 100,000 km  visokonaponske i veoma visokonaponske mreže. Grupacija dostavlja energiju i usluge do više od 28 miliona korisnika u Francuskoj. Grupacija je ostvarila konsolidovanu prodaju od  65.2 milijarde € u 2010, od čega 44.5% izvan Francuske. EDF se kotira na Pariskoj berzi i član je CAC 30 indeksa. Više informacija na www.edf.com.