Toyota

Četiri Toyota i Lexus hibridna vozila na vrhu liste ekoloških automobila u Nemačkoj

U najnovijem izdanju liste ekoloških automobila za 2011/2012. godinu, koju je objavio Saobraćajni klub Nemačke – Verkehrsclub Deutschland (VCD), Toyota i Lexus hibridna vozila zauzimaju dominantan vodeći položaj kao vozila sa najboljim ekološkim karakteristikama na današnjem tržištu.

Ona su pozicionirana na prva četiri mesta od ukupno 385 vozila ocenjenih od strane VCD. Lexus CT 200h je prvi sa 7.83 poena, sledi ga Toyota Prius (7.53), Toyota iQ 1.0 VVT-i (7.43) i Toyota Auris Hybrid (7.33).
Lexus CT 200h i Toyota Auris Hybrid su osvojili prvo i drugo mesto u „kompaktnoj klasi”, dok je Toyota Prius ocenjen kao „porodični automobil” sa najboljim ekološkim karakteristikama.

Potpuno hibridni Lexus CT 200h je drugi, dok su Toyota Prius i Auris Hybrid četvrti po najmanjem uticaju na životnu sredinu, kada su u pitanju emisije CO2. Emisije CO2 koje proizvodi Lexus CT 200h su samo 87 g/km, dok Toyotina vozila imaju emisije od 89 g/km.

„Drago mi je što ovaj nezavisan izveštaj renomirane nemačke organizacije potvrđuje Toyotino vođstvo na polju zaštite životne sredine”, rekao je Didier Leroy, predsednik i generalni direktor Toyota Motor Europe. „To takođe pokazuje da potpuno hibridna tehnologija, osim niže potrošnje goriva, ima i jasnu prednost nad konvencionalnim pogonskim agregatima kada je u pitanju stvaran uticaj na životnu sredinu i njeno zagađivanje.”

VCD, neprofitna organizacija koja promoviše ekološku i društveno održivu mobilnost, je prvi put objavila listu ekoloških automobila 1989. godine, kada je i osnovana. Kriterijumi za ovaj izveštaj su zasnovani na sledećim činiocima: 60% emisija CO2; 20% zagađenja bukom; 15% štetnih emisija (npr. čestica čađi, NO2, NOx); i 5% uticaja na životnu sredinu (npr. NOx). VCD je u najnovijem izveštaju procenila 385 modela vozila, što isključuje sve modele sa emisijama CO2 većim od 180 g/km.

Izveštaj na nemačkom jeziku može da se pronađe na sajtu VCD.