Škoda

Škoda Octavia vRS Bonneville Special najbrže 2,0-litarsko serijsko vozilo na svetu

ŠKODA je sa 2,0-litarskom specijalnom verzijom Octavije vRS Bonneville ostvarila brzinski rekord u svetu.

Neverovatna brzina od 365 km/h odnosno 227,07 milja na sat postignuta je na legendarnom slanom jezeru Bonneville u Americi (Savezna država Utah). Obaranjem ovog brzinskog rekorda Škoda je na najbolji mogući način proslavila 10. godišnjicu modela Octavia vRS.

Dosadašnji rekord iznosio je oko 347 km/h i datira iz 1998.godine. Trinaest godina posle, na Bonneville Speed Weeku, češka marka je oborila ovaj rekord i jurila neverovatnih 365 km/h. Za upravljačem se nalazio Britanac Richard Meaden, dok je automobil za ovu priliku preuredio britanski tim sa partnerima iz kompanije REVO Technik.

Robert Hazelwood, direktor kompanije ŠKODA Velika Britanija, izrazio je zadovoljstvo rečima: “Ovo je fantastičan rezultat koji je i nas donekle iznenadio. Naime, cilj je bio brzina preko 200 milja, dok evo sada slavimo rekord. Za uspeh smo zahvalni ekipi koja se poslednjih sedmica i meseci neumorno angažovala oko vožnji u Bonnevilleu i stvorila “brzinsku” Škodu Octaviju vRS Bonneville Special. Svi smo veoma ponosni”