Škoda

ŠKODA Citigo

ŠKODA nastavlja ofanzivu proizvoda predstavljanjem sedme linije modela. Citigo je naziv novog malog vozila marke ŠKODA. Još ove godine novi „mališan“ debitovaće na domaćem češkom tržištu. Ostale evropske države slediće od ranog leta 2012. Ovim automobilom od 3,56 metara češki proizvođač proširuje svoju ponudu u segmentu malih vozila (segment A00). Citigo nudi maksimalan prostor na minimalnoj površini i dovoljno mesta za četiri putnika. Citigo će se na tržištu pojaviti najprije sa troje vrata, a 2012. i sa 5 vrata.

„Citigo je središnji temelj naše strategije rasta te za našu marku otvara vrata u sve brže rastućem segmentu tržišta“, rekao je predsednik uprave ŠKODA prof. dr. h.c. Winfried Vahland. „Vozilo je pravi ‚Simply-Clever auto’. Kompaktan, a ipak prostran; ekonomičan, a istovremeno agilan; atraktivan i opremljen mnogim lukavim idejama. Citigo ima sve vrednosti marke ŠKODA na vrlo malom prostoru i savršeno se uklapa u naše planove.“

Dizajnerima je uspelo da podare vozilu prepoznatljiv i markantan izgled. Na prvi pogled se vidi: to je prava ŠKODA. Hromiranim okvirom uokvirena lamelna rešetka hladnjaka i precizno oblikovana prednja svetla prenose tipični ŠKODA izgled. Dizajneri su se potrudili i oko ostatka karoserije sa velikim staklenim površinama. Sa svojih 3,56 metara dužine, 1,65 metara širine i 1,48 metara visine Citigo se ubraja u najkompaktniju ponudu u svom segmentu. Zapremina prtljažnika iznosi 251 litru.

Sa preklopljenom zadnjom klupom ta zapremina raste na 951 litru. Kao osnovne ciljne grupe za ovo vozilo proizvođač vidi mlade vozače, kao i takozvane „Best Agers“ te porodice sa potrebom za drugim ili trećim vozilom. To su osobe koje paze na svoje izdatke i istovremeno imaju visoke zahteve u pogledu kvalitete, praktičnosti, dizajna i sigurnosti. Modelom Citigo ŠKODA želi da pridobije nove grupe kupaca za marku koja do sada nije imala ponudu u segmentu malih vozila. Prof. Vahland: „Vidimo da postoji povećana potražnja za malim automobilima ekonomične potrošnje, atraktivne cene i povoljnih troškova održavanja. Upravo zbog toga sada nudimo automobil ŠKODA Citigo. Vozilo će otvoriti nova vrata za marku i oduševiti mnoge kupce za ŠKODU, posebice na našim evropskim tržištima.“

Citigo najveći fokus stavlja na sigurnost. Po prvi puta se u nekom ŠKODA vozilu koristi bočni vazdušni jastuk za glavu i grudni koš za vozača i suvozača, koji zajedno s ostalim karakteristikama osigurava uzoran paket pasivne sigurnosti za ovu klasu. Aktivnu sigurnost znatno poboljšava novi aktivni sistem za pomoć pri kočenju „City Safe Drive“. Dodatna City funkcija kočenja u slučaju nužde, isporučiva po narudžbi, automatski se aktivira pri brzinama ispod 30 km/h te preko laserskog senzora registruje opasnost od sudara. Citigo je zajedno sa modelom Up! do sada jedino vozilo u segmentu malih vozila sa tom funkcijom kočenja u slučaju nužde.

Dva nova 3-cilindarska benzinska motora su na raspolaganju već kod uvođenja modela Citigo na tržište: oba motora imaju zapreminu od 1 litre i razvijaju snagu od 44 kW/60 KS odnosno 55 kW/75 KS. U najštedljivijoj varijanti Green tec prosečna potrošnja je na 4,2 l/100 km odnosno 4,3/100 km. Emisije iznose 97 odnosno 99 g/km CO2. Potrošnja i emisije kod 44 kW motora iznose 4,5 l/100 km ili 105 g/km CO2. 55 kW motor troši 4,7 l/100 km i emituje 108 g/km CO2.