Škoda

85 godina od prvog Škoda automobila

Luksuzna limuzina ŠKODA Hispano Suiza je bio prvi automobil koji prikazuje logotip s krilatom strelom. Prvo vozilo je dostavljeno čehoslovačkom predsedniku Masaryku 10. Maja 1926. Danas, krilata strela je jedan od najpoznatijih zaštitnih znakova u automobilskoj industriji.

Tačno pre 85 godina, vozilo sa ŠKODA logom krilatom strelom izašlo je sa proizvodne linije prvi put. Luksuzna limuzina ŠKODA Hispano Suiza je bio prvi automobil sa prepoznatljivim zaštitnim znakom češkog proizvođača. Dana 10. maja 1926, prvi automobil bio je dostavljen predsedniku Čehoslovačke, Tomáš Garrigue Masaryk. Do 1929, samo je100 jedinica luksuzne limuzine proizvedeno.

Industrijski proizvođač iz Pilsen-a već je kupio licencu za proizvodnju luksuznih limuzina od izvorno španske fabrike Hispano-Suiza u 1924 – dakle čak i pre spajanja s automobila fabrikom Laurin & Klement. To objašnjava dodatno ime u oznaci vozila . U proleće 1925, počela je proizvodnja vozila. U maju 1926, prvi automobil bio je završen. Dizajn je stvoren od strane vodećih inženjera vozila u to vreme, gospoda Brožík & Jech, a kasnije gospode Laurin & Klement-a takođe.

Proizvodnja je još uvek daleko od današnje serijske proizvodnje. Svaki ŠKODA Hispano Suiza 25/100 PS bio ručno izrađen prema željama kupca. Stoga, svaki automobil je bio jedinstven. U zavisnosti od opreme, vozila su imala težinu i do 2.700 kilograma. To je omogućavalo maksimalnu brzinu od 140 km/ h.

Među ostalim, kupcima i vlasnicima su premijer u to vrijeme, Antonín Švehla, kao i važni industrijalci i aristokrate Čehoslovačke i poznati strani kupci. Luksuzna oprema odgovarala je i nivou cena postavljenih za ŠKODA Hispano Suiza. Osnovna cena počinjala je sa 190.000 kruna i bila je nekoliko puta veća od cene drugih vozila dostupnih na tržištu. U zaviisnosti od opreme, cena se mogla popeti na četvrt miliona kruna. Kancelarija predsednika platila je tada čak 280.000 kruna za prvi model. Za upoređđenje, mali ŠKODA 422 koštao je 38.000 kruna, velika limuzina ŠKODA model 860 oko 120.000 kruna.

Uz podatke koje je proizvođač naveo: “ŠKODA Hispano Suiza je luksuzni automobil dizajniran od strane briljantnih inženjera koji su stavili pečat na najsitniji detalj i izrađen s najvećom mogućom pažnjom i od finog materijala”.