Saab

Saab napravio strateško partnerstvo sa Hawtai Motor Group

Nakon što je pre par dana Saabov vlasnik Spyker osigurao kratkoročnu pozajmicu od Gemini Investment Funda, juče je Saab objavio vest o ulasku kineske kompanije Hawtai Motor Group sa 150 miliona evra kao strateškog partnera u vođenje Saaba.

Spyker i Saab Automobile AB potpisali su ugovor sa kompanijom Hawtai Motor Group Company Limited. Ovim se ugovorom Kinezi obvaezuju da ulože 150 miliona evra u strateško partnerstvo. Hawtai će uložiti 120 miliona evra za 29,9 posto udela u Spykeru te još 30 miliona evra pozajmice. Osnovaće se i joint venture kompanija u Kini, koja će biti odgovorna za razvoj, proizvodnju i distribuciju.

– Ovo partnerstvo će nam pomoći da nastavimo da izvršavamo poslovni plan, a sa druge strane omogućiće Saabu ulazak na kinesko tržište i formiranje jakog tehnološkog partnerstva sa kineskim proizvođačem – rekao je Victor Muller, šef Spykera i Saaba.

Hawtai je privatna kompanija osnovana 2000. godine, sa sjedištem u Pekingu, a ima dvije tvornice u Ordosu i Rongchengu. Godišnje Hawtai proizvodi 350.000 vozila, 300.000 dizelskih motora i 450.000 automatskih mjenjača. Plan im je do 2015. godine proširiti proizvodnju na milijun auta, milijun motora i milijun mjenjača godišnje.