Renault

Renault Zoe može u prodaju

Renou će biti dozvoljeno da svoji novi model autombila nazove Zoe, odlučio je francuski sudija i odbacio žalbu para roditelja kojima se ćerka zove Zoe Reno.

Roditelji su tvrdili da će njihova deca, a donekle i sva druga deca nazvana Zoe, biti doživotno izvrgnuta ruglu jer se zovu isto kao model ovog francuskog proizvođača automobila.

Ali, sudija nije bio uveren da će to izazvati kod dece “sigurnu, očiglednu i trenutnu štetu”.

Roditelji najavljuju da pripremaju žalbu na ovu odluku suda.

“Postoji jasna razlika između živih stvari i neživih predmeta, i ta razlika je definisana ličnim imenom”, rekao je advokat David Kubi za francusku novinsku agenciju AP u dodao: “Ono što mi želimo da poručimo Renou je jednostavno: lična imena su za ljude”.

Posle ročišta u sredu, Kubi je preneo novinarima da je sudija prihvatio argument Renoa da Zoe “nije lično ime, već opšte poznata imenica”.

Ocenio je da smatra da je takva logika naopaka.

Kubi takođe smatra da će ova odluka uticati na hiljade francuskih devojaka koje se zovu Zoe, tako što će im se druga deca rugati na igralištu, a kada porastu treba očekivati i komentare kao što su “Mogu li da ti vidim zaštitni jastuk?” ili “Hoćeš li da ti očistim branike?”.

Ozbiljan posao

Potpuno električni Reno Zoe pod oznakom ZE (Zero Emission) za nultu emisiju štetnih gasova, biće pušten u prodaju 2012. godine.

Zoe, inače, znači “život”na Grčkom, a ime je izabrano kako bi se naglasilo da aubomobil ne šteti životnoj sredini.

Reno je i ranije nazvao nekoliko modela svojih automobila ženskim imenima – na primer Klio i Megan, ali nije bilo ovakve negativne reakcije u javnosti.

Neimenovani zvaničnik je u izjavi za AP rekao da automiblska kompanija ne namerava da promeni planirano ime za novi model automobila.

“Veoma smo zadovoljni odlukom koju je doneo sudija”, rekao je ovaj zvaničnik.

Lična imena se veoma ozbiljno shvataju u Francuskoj, gde su donedavno roditelji bili primorani da imena svojoj deci biraju sa liste zvanično odobrenih ličnih imena.

To više nije slučaj, ali državni službenici još uvek mogu da se usprotive odluci roditelja ukoliko smatraju da je moguće da će detetu davanjem određenog imena biti naneta šteta ili da će biti izvrgnuto ruglu. (BBC)