Renault

Renault Scénic XMOD – vodeći MPV crossover

Nakon otkrivanja Renault Captura početkom ove godine, Renault danas predstavlja još i Scénic XMOD.     Scénic XMOD održava genetsku predispoziciju vođe među evropskim MPV već od 1996., a oblikom ističe svoju različitost.

xmod

SPOLJA CROSSOVER

Sportski i elegantan Scénic XMOD kombinuje avanturističke poteze crossovera sa prefinjenim svetom monovolumena. Veća udaljenost od podloge i posebna legura felni se uklapa sa dodatnom opremom crossovera: specijalni branik napred i pozadi, zaštitne ivice pragova i hromirani krovni nosač. Izražajniji prednji deo uključuje novi dizajn marke Renault i istaknut je nizom svetlećih dioda (LED) za dnevno osvetljenje.

UNUTRA TEHNOLOGIJA

Unutar Scénica XMOD vozač se nalazi u prijatnom i funkcionalno dizajniranom okruženju sa posebnom centralnom konzolom, na kojoj su grupisane razne komande. Obrtno dugme sasvim novog sistema za kontrolu proklizavanja pogonskih točkova Extended Grip, kao i višenamenska ručica (joystick) za upravljanje multimedijalnim uređajima su instalirani na dohvat ruke. Na instrument tabli sa ekranom osetljivim na dodir TFT (Thin Film Transistor) ima istaknuto mesto potpuno poveziv multimedijalni uređaj Renault R-Link. Najbolje opremljena verzija Scénica XMOD, takođe ima pri dnu zakošen volan, aluminijumske obloge pedala i ručice menjača, kao i nove ukrasne dodatke. Opremu dopunjuju ukrasni šavovi presvlaka u kombinaciji kože i alkantare.

SISTEM EXTENDED GRIP

Scénic XMOD je prvi Renaultov model koji ima novi sistem Extended Grip. Ovaj napredni sistem kontrole proklizavanja pogonskih točkova omogućava da se auto pouzdano drži na putu, čak i u zahtevnim uslovima vožnje (sneg, blato, pesak itd.). Sa ručnim podešavanjem dugmeta, koje je montirano na centralnoj konzoli, vozač može lako da bira između tri režima rada.

U režimu “Ekspert” sistem Extended Grip upravlja kočionim sistemom, ostvljajući vozaču punu kontrolu nad obrtnim momentom motora. Režim “Put”(Road/Route) obezbeđuje normalan rad kontrole nad proklizavanjem i uvek se automatski aktivira pri brzinama iznad 40 km na sat. Režim “Meka podloga” (Loose Ground / Sol Meuble) optimizuje delovanje kočionog sistema i obrtnog momenta motora u odnosu na raspoloživo proklizavanje.

PORED TOGA KOMPLETAN GENETSKI KOD RENAULTA SCÉNIC

Scénic XMOD zadržava sve ključne funkcije zbog kojih je Scénic postao merilo u svom segmentu kompaktnih MPV. Prtljažnik sa kapacitetom do 555 litara jedan je od najprostraniji u svojoj klasi. Ništa manje nego 71 litar prostora na različitim mestima za odlaganje su domišljato raspoređeni po celom autu. Scénic XMOD omogućava jednostavnu, efikasnu i naglu prilagodljivost prostora: sedišta su pomična, rasklopiva i prenosiva, čime pruža nekoliko mogućnosti smeštaja putnika. Renault Scénic XMOD će biti proizveden u Renaultovoj fabrici Douai u severnoj Francuskoj.