Renault

Renault FRENDZY

Poslednje koncept vozilo kompanije Renault ima dvostruku namenu. U današnje vreme, poslovni i privatni život su u tolikoj meri isprepleteni da vozači neprestano žongliraju između jednog i drugog sveta. Uloga vozila FRENDZY je postati partner koji će olakšati ovakav stil života.

Axel Breun, Direktor Dizajna konceptnih i show cars vozila: “FRENDZY je “must-have” vozilo čije su glavne odlike fleksibilnost i višenamenske karakteristike. Efikasan i moderan kao sredstvo za rad, ali istovremeno sportski i srdačan za porodicu”.

Eksterijer

Sa suvozačeve strane nema središnjeg stuba, već samo jedna “klasična” vrata i jedna bočna klizna vrata u koja je ugrađen veliki ekran od 37”. Ovo je svet posla. Vozačeva strana, na kojoj i dalje nema središnjeg stuba već dvoja ostakljena vrata koja se otvaraju u suprotnu stranu, predstavlja svet porodice. Jednostavni utovar i jednostavni pristup se podrazumevaju u oba sveta.

Zahvaljujući vozilu FRENDZY, Renault – kao vodeća marka na evropskom tržištu ekonomskih vozila već 13 godina – opet pokazuje praktičnost, modularnost i višenamenske karakteristike koje se već dokazala na vozilima Kangoo, Trafic i Master prisutnim na današnjim putevima.

Enterijer

Vozačev “kokpit” je dizajniran na temu futurističke “radne konzole” na kojoj se nalazi struktura koja kao da je izrađena od tekućeg metala. Zeleno svetlo koje isijava iz armaturne ploče “oživljava” ovu glatku i organsku arhitekturu. Ova svetla označavaju način rada “posao” i povezana su sa spoljnim svetlom na vozilu.

U načinu rada “porodica”, atmosfera postaje toplija kada se zeleno pretvori u narandžasto svetlo – suptilni podsetnik na boju prethodnog koncept vozila namenjenog porodici, R-Space. Udobna kabina koja podseća na jednostavni, ali praktični svet kampinga dodatno je naglašena obilnim korišćenjem drva. I zaista, istovremeno simbol topline kao i snage te bezvremenosti, drvo čini poveznicu između dva načina upotrebe vozila. Kožna sedišta i odstranjiva dodatna oprema takođe asociraju na kamping.

Ergonomično vozačevo sedište u sprezi s tablet računarom čine FRENDZY istinski interaktivnom i komunikativnim sredstvom za rad. BlackBerry® PlayBook™ tablet računar koje je nedavno lansirala kompanija Research In Motion (RIM), spojeno na armaturnu ploču, omogućilo je da koncept “kancelarija na točkovima” postane stvarnost. BlackBerry PlayBook je ultra-prenosan (touchscreen ekran od 7”, težina 425g, dimenzije 130mm x 194mm x 10mm) te nudi vrhunske performanse, beskompromisni internet browser s podrškom za Adobe® Flash®, HD multimediju, napredne sigurnosne karakterisite i trenutačni odgovor na potrebe kompanije .