Automobili

Promocija hibridnih vozila u cilju zaštite životne sredine

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić istakao je danas u Novom Sadu da je Fond za zaštitu životne sredine doneo odluku da podrži i subvencioniše kupovinu hibridnih automobila sa hiljadu evra.

Dulić je na promociji projekta “Eko frendli”, koji zajednički realizuju Vlada AP Vojvodine i Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, rekao da će, u dogovoru sa predstavnicima lokalnih samouprava, biti omogućen besplatan parking za ta vozila.

Promocijom hibridnih automobila promovišu se ujedno zdrav život i zaštita životne sredine, naglasio je on i naveo podatak da se u zemljama Evropske unije procenat kupovine hibridnih automobila kreće od tri do pet odsto, dok je u Srbiji 0,3 odsto.

Jasno je da zbog brojnih okolnosti ne možemo u istoj meri da pratimo taj razvoj, ali je važno da naši ljudi imaju svest o tome da ova vozila malo zagađuju i imaju nisku emisiju štetnih gasova, rekao je ministar.

Predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić istakao je da se pokrajinska vlada do sada aktivno uključivala u sve projekte koji se odnose na zaštitu životne sredine.

Planetu nismo nasledili od predaka, već nam je ona data i dužni smo da je našim pokolenjima ostavimo u što boljem stanju. S tim u vezi smo i podržali ovu akciju, a pored grada Novog Sada, u akciji učestvuje još devet lokalnih samouprava u Vojvodini, rekao je Pajtić.

Projekat “Eko frendli” je kampanja sa kojom se pomaže popularizacija hibridnih automobila kako bi se smanjila emisija štetnih gasova u atmosferu.

Kampanja obuhvata niz akcija i osmišljenih programa u cilju upoznavanja javnosti sa značajem očuvanja životne sredine i informisanja o pripremljenim povlasticama kojima se institucije uključuju u promociju ekološki adekvatnijih saobraćajnih vozila.

Jedna od takvih povlastica za kupce u Novom Sadu je, pored subvencije od 100.000 dinara, i besplatan godišnji parking u svim zonama grada Novog Sada.