Porsche

Porsche više nije nemački brend

porsche

Porsche je odlučio proizvodnju u potpunosti da preseli izvan Nemačke, što je velika promena za brend koji se ponosio upravo time što su sva njegova vozila nemački proizvod, piše Financial Times.

Predsednik Porschea Matthias Mueller izjavio je da će se od 2016 sve naredne generacije SUV-a Cayenne – vozila koje trenutno grubo čini oko polovine Porsche-ove prodaje – proizvoditi u Bratislavi u Slovačkoj. Odluka je doneta u okviru reorganizacije proizvodnje u Porscheu i čitavoj Volkswagen grupi.

Trenutno se veći dio Cayennea, uključujući karoseriju, proizvodi u Bratislavi, ali se sastavlja u Leipzigu. Većina nemačkih proizvođača automobila odavno je odustala od ideje da se sva njihova vozila sklapaju u Njemačkoj te su otvorili fabrike u inostranstvu, bliže tržištima koja beleže brzi rast. Porsche se, pak, delomično opirao tom trendu jer je oznaka “Proizvedeno u Njemačkoj” smatrana ključnim delom njegovog korporativnog identiteta i marketinga. Na novim tržištima, kupci su spremni da plate visoku cenu za nemački, britanski ili italijanski inženjering, pa stoga proizvođači rezervisano pristupaju selidbi fabrika u inostranstvo.

Na primer, Volkswagen je prošle godine potrošio 800 miliona funti na renoviranje fabrike u Creweu kako bi Bentley zadržao etiketu “Proizvedeno u Britaniji“, odnosno kako svoj novi model SUV-a ne bi radio u Slovačkoj, što bi inače bilo jeftinije. Fiat, koji je vlasnik Porscheovog konkurentskog brenda Maserati, takođe je obećao da će uložiti novac u svoje italijanske fabrike kako bi ovaj sportski auto nastavio da bude italijanski proizvod, uprkos zabrinutosti oko troškova.