Porsche

Porsche Macan na testu u Maroku

Da je prvi kompaktni terenac proslavljene automobilske marke  – Porsche „Macan“ (Makan – nazvan po agilnom indonežanskom tigru) – spreman da prihvati sve izazove najrazličitijih terena i vremenskih uslova, predstavnici medija iz celog sveta su imali prilike da se uvere tokom jednomesečnih terenskih test-vožnji koje je čuvena fabrika iz Štutgarta ekskluzivno organizovala  u pejzažnim i istorijski bogatim predelima oko grada Marakeša u Maroku.

Porsche Macan Maroko 5

Jedan od četiri imperijalna grada kraljevine Maroko i jedinstveni kulturni, verski i ekonomski centar sub-Saharske Afrike,  Marakeš je Poršeovim gostima priredio jedinstven doček u svoj svojoj raznovrsnosti. Jedno od najvećih i najvažnijih utvrđenja muslimanskog sveta, „Crveni grad“ – prepoznatljiv po uniformnoj boji svojih zidina i svih zgrada u njemu i okolini – u svom izraženom konstrastu sa velelepnim lancem planina Atlas u čijem podnožju se nalazi, kroz vekove je predstavljao raznorodnu inspiraciju za sve vodeće stvaraoce svog doba.  Andaluzijski umetnici iz Kordobe i Sevilje su ga proslavili svojim aplikacijama prepoznatljivog „umajatskog“ stila fasada i vratnica, kroz koje se Porše Makan simbolično uputio na svoje Afričko putešestvije izdržljivosti i adaptibilnosti.

Sofisticiranih linija a istovremeno robustnog atletskog izgleda, “Makan”je novi naslednik Poršeove decenijske tradicije, prestižnosti i vrhunske estetike. Naravno, ono u šta su prisutni automobilski eksperti želeli da se najpre uvere bile su njegove vozne karakteristike i performanse kao punokrvnog „kros-over“ koncept-vozila, za šta su oštre serpentine zavijajućeg puta kroz Atlas planine bile prvi pravi test.

Porsche Macan Maroko 9

Sve verzije modela “Makan” standardno su opremljene poslednjom generacijom Poršeovog pogona na sva četiri točka, koji je – u kombinaciji sa izabranim „of-roud” režimom  – vožnju po najvećim neravninama, izbočinama, oštrim podlogama i različitom elevacijom činio besprekorno komfornom, bezbednom i tečnom. Tri verzije agregata koji opslužuju modele Makan S, Dizel i Turbo (3-litarski V6 bi-turbo benzinac ili dizel, ili 3.6-litarski V6 – u rasponu od 250 do 400 konja) dokazali su svu svoju snagu, elastičnost i pouzdanost na ovim izazovnim terenima, uz besprekorno glatku i nečujnu transmisiju usled čestog kočenja i ubrzavanja.

Otmeni enterijer koji karakterišu elegantne linije, precizni prelazi i visoko-kvalitetna izrada od najkvalitetnijih materijala poput alkantara kože, brušenog aluminujuma, karbonskih vlakana i tamne orahovine jednako je lep prizor za oči kao i čarobna priroda koja nas je pratila tokom ove zanimljive test-vožnje. Po izlasku iz vretenastih staza planinskog lanca Atlas, Makan se upustio u novi izazov – nepregledni talasasto-brdoviti pustinjski predeo, u kome se održavaju egzibicione trke bagi-vozila – a Berberska plemena sve to posmatraju iz svojih tradicionalnih naseobina – pod šatrama. Upravo tokom vožnje kroz ovaj krajolik – koja u potpunosti podseća na čuvenu trku Pariz – Dakar, Porše Makan se potvrdio kao pravi izbor za one čiji  život  se opire konvencijama – pružajući nove standarde dinamike i zadovoljstva vožnje! Ovo su lično potvrdili i prisutni nekadašnji automobilski asovi iz Evrope, učesnici brojnih vodećih svetskih relija !

Porsche Macan Maroko

Pri povratku u urbani ambijent Marakeša i početnu tačku ovog raznovrsnog putešestvija – velelepni kraljevski dvorac – a danas jedan od najboljih hotela na svetu “La Mamunja” – Porše Makan se momentalno “pretvorio” u impozantni simbol sofisticiranog stilskog izraza i prestiža, za kojim se svi prisutni osvrću… Kao neko čudo iz Aladinove lampe, Porše Makan nas je u Marakešu, ispod snežnih vrhova Atlas planina i na tropskim temperaturama peščanih dina – uverio da je kreiran da bude drugačiji! Sve ostalo je – želja i snaga volje !