Automobili

Pola miliona automobila uništeno u japanskoj kataklizmi

Crni petak uzeo je danak i japanskoj automobilskoj industriji. Samo u luci Hitači, prefekturi Ibaraki, cunami je progutao 2.300 „nisana” i „infinitija”, koji su već bili spremni za ukrcavanje na megabrod koji je trebalo da ih preveze na drugu stranu Pacifika. Luksuzni noviteti, poput „infinitija” M, EX i FX, supersportskog „nisana 370Z”… umesto u rukama probirljivih američkih kupaca, završili su kao otpad najveće kataklizme čovečanstva.

Nakon povlačenja vode automobili spremni za izvoz porazbacani su na sve strane, prevrnuti, zahvaćeni buktinjama, kao igračke s kojima su se igrala nemarna deca. Nisu stradali samo „Nisanovi” automobili. Obližnja fabrika „Nisana” i „Infinitija” u prefekturi Točigi obustavila je proizvodnju.

„Nisan”, „Tojota”, „Honda” i „Subaru” su kompanije koje imaju proizvodne pogone duž 300 kilometara najteže pogođenog dela obale. Japanske korporacije tvrde kako niko u njihovim fabrikama nije stradao i da su oštećenja tek nakratko zaustavila proizvodnju.

Japanci su disciplinovana i smirena nacija. Toga su svesni i u „Tojoti”. Najveći svetski proizvođač automobila, koji samo u Japanu godišnje proizvede 2,34 miliona novih vozila, izvestio je kako im je u samo tri dana nepovratno stradalo 40.000 vozila. „Tojota” je doživela najveća razaranja jer najviše je njenih pogona u prvoj zoni potresa. Gotovo 45 odsto njihove japanske proizvodnje je pod znakom pitanja. Gruba procena kaže da je u potresu i cunamiju stradalo čak pola miliona automobila.

Izvesno je da će razorna nepogoda jedno vreme da zaustavi i uspori japansku automobilsku ekspanziju. (Politika.rs)