Peugeot

Wi-Fi bežično povezivanje u MPV-u sa znakom lava

Peugeot 5008 možda nije najprostraniji, najlepši ali ni najluksuzniji MPV na evropskom tržištu, ali ne može mu se osporiti skladnost proporcija, elegantan izgled kako spoljašnjojsti, tako unutrašnjosti, praktičnost upotrebe i još nešto – savremenost. Ne, ovde nije reč o ekscentričnom poimanju savremenog dizajna, već otvorenost za savremene tehnologije koje život čine lakšim – ili zabavnijim.

Zamislite da računar u vozilu jednog dana bude sposoban da se daljinski povezuje ne samo sa ključem automobila, već i sa sijaset drugih gedžeta. Zamislite da im više za povezivanje nisu potrebne žice, konektori i adapteri, kao što su USB i iPod konektori.

Nešto tome slično nam obećava Peugeot od sledeće godine, pod imenom WiFi On Board. Pod time „on board“ valjda podrazumevaju da u automobilu postoji nešto što zovu WiFi, sa ili bez crtice. 🙂

Reč je o Wi-Fi tehnologiji bežičnog povezivanja koja se inače koristi u domovima, kancelarijama, pa i javnim parkovima, s tim da je snaga predajnika usklađena sa namenom. Iz ugla korisnika Wi-Fi je tehnologija koja pomaže da se preko prenosnih računara, ali i boljih mobilnih telefona jeftino i brzo izađe na Internet. Bez „izlaza“ na net, Wi-Fi je samo bežični metod za međusobno povezivanje uređaja, koji nema baš nekih prednosti u malom prostoru, kao što je to unutar automobila, pa makar to bio i MPV poput modela 5008.

U maglovitoj objavi povodom izlaganja na sajmu IAA u Frankfurtu, Peugeot kaže da će WiFi On board jedinicu ugrađivati u kabinskom prostoru, a da će sastavni deo biti i USB štapić koji ima specifičnu ulogu. U koliko me intuicija ne vara, to je zapravo 3G modem, baš kao onaj iz reklama što ih gledamo na TV-u, sa raznim likovima koji opravdavaju svoju želju da se preko mobilne 3G mreže od kuće kače na Internet, valjda zato što nemaju bolji izbor ili zato što su u reklami 🙂 pa ne pišu sami svoj scenario.

Mali 3G modem iz TV reklame se na računar priključuje preko USB-a, a ovaj Peugeotov se takođe priključuje na USB, samo na „WiFi On board“ jedinicu. Na 3G modemu je i ležište u koje se ubacuje SIM kartica, koja se ne dobija u kompletu. Drugim rečima sami birate operatera mobilne telefonije, plan korišćenja (tj. pretplatu), što je značajno ako putujete na odmor i u zemlji u kojoj se nađete možete da koristite usluge lokalnog 3G mobilnog operatera. S obzirom da se preko 3G modema izlazi na net, a kolima je aktivna Wi-Fi mreža, nema prepreka da u kolima koristite Skype za telefoniranje i tako izbegnete roaming i kada zovete vaše prijatelje, saradnike ili rođake u otažbini. Skype ne pravi ogroman protok na 3G-u, tako da je internet telefoniranje u kolima jedna dobra ideja. Naravno, pod uslovom da je plan mobilnog operatera povoljan za protok podataka i uz upotrebu handsfree sistema, kako drugačije.

Lepota bežičnog povezivanja preko Wi-Fi mreže ogleda se u tome što i drugi putnici u vozilu mogu da se povežu sa svojim spravicama i kompjuterčićima, džepnim računarima, pa čak i telefonima. To je pravi pogodak kad vozilo ima 7 sedišta, na dugim putovanjima, u trenutku kada više DVD filmovi reprodukovani preko ekrana u naslonima za glavu nisu zanimljivi, ili kada treba proveriti šta se radi na nekoj od popularnih društvenih mreža. Ne bih imao ništa protiv da se od Beograda do aerodroma u Budimpešti vozim jednim takvim MPV-em kao što je Peugeot 5008, a da usput ažuriram moj nalog na Twitteru.