Peugeot

Verano Motors spustio vlasnički udeo u Komercijalnoj banci

Beogradska kompanija “Verano Motors”, članica “Verano grupe”, bila je glavni prodavac akcija Komercijalne banke u velikom trgovanju u petak (27. maj 2011. godine) kada su se akcije ove bankarske ustanove spustile na nivo od 3.000 dinara. “Verano” je posedovao 0,7 odsto običnih akcija Komercijalne dok je nakon realizacije u petak spustio svoj vlasnički udeo na 0,56 odsto.

Najveći kupac ovog paketa akcija vrednog preko 35 miliona dinara bio je švedski investicioni fond “East Capital” koji nakon ove kupovine poseduje preko 1 odsto običnih akcija Komercijalne banke i zauzima 10. mesto u knjizi akcionara.

Komercijalna banka je prijatno iznenadila investitore rezultatima za prvi kvartal koji pokazuju značajan rast profitabilnosti ove najveće domaće banke pod kontrolom države. Dobit pre oporezivanja ove banke porasla je 43,2% u odnosu na prva tri meseca protekle godine i iznosila je 895,1 milion dinara, a solidan trend rasta zabeležili su i prihodi iz poslovanja.

Prihod od kamata iznosio je 4,15 milijardi dinara što je povećanje od 15,5 procenata, dok je prihod od naknada i provizija bio veći za 17,3 odsto i iznosio je 1,1 milijardu dinara. Na jučerašnjoj ceni zatvaranja od 3.015 dinara tržišna kapitalizacija ove bankarske ustanove iznosi 26,3 milijarde dinara (270,4 mil EUR).