Peugeot

Peugeot 3008 HYbrid4 osvojio nagradu Öko Globe u Nemačkoj

Nakon što je Ion nagrađen u 2010. godini, Peugeot je ove godine dobio nagradu Öko Globe 2011 za 3008 HYbrid4, prvi dizeli hibrid na svetu. Öko Globes (Ekološki globus) organiziraju od 2007. godine Institut univerziteta Duisburg-Essen u partnerstvu sa DEVK osiguranjem i AVC automobilskim klubom, a nagrađuju se vozila, tehnologije i koncepti koji su doprineli smanjenju zagađenja okoline ili ponudili rešenja mobilnosti.

Žiri 2011. sastojao se od profesora ekonomije i automobilskih stručnjaka. U kategoriji komercijalnih automobila s održivom energijom, Öko Globe je dodeljen 3008 HYbrid4, koji je prvi automobil sa hibrid dizel tehnologijom na svetu ikad komercijaliziran na tržištu.

Žiri je istakao da je „Peugeot prvi proizvođač automobila koji je spojio dizel motor sa električnim motorom. Ova tehnologija omogućava kombinovanje niske potrošnje dizel motora sa prednostima električne energije. HYbrid4 dizel hibrid je dodatni dokaz da Peugeot konstantno pronalazi rešenja u zaštiti žvptne okoline, što je započeto proizvodnjom i ugradnjom filtra čestica za dizel motore. Sa dizel hibridom, Peugeot je uveo tehnologiju koja drastično smanjuje emisiju CO2 . Što brže budemo kontrolisali potrošnju naših vozila, efikasnije ćemo se boriti protiv globalnog zagrevanja. Ovaj koncept osvojio je žiri.“

Crossover 3008 HYbrid4 ima dizel 2.0 HDi FAP motor od 163 ks napred i električni motor od 37 ks straga, pogon na sva četiri točka, snagu od 200 ks, prosečnu potrošnju od 3,8 l / 100 km (99 g/km CO2)