Automobili

Otvorena fabrika IGB Automotive u Inđiji

Kompanija IGB Automotive otvorila je danas u Inđiji novu fabriku za proizvodnju grejača za automobilska sedišta i senzora za sigurnosne pojaseve, u koju uloženo oko tri miliona evra.

Predsednik opštine Inđija, Goran Ješić istakao je prilikom svečanog otvaranja pogona da je ovaj projekat koji je ostvaren u Inđiji pravi primer dobrog spoja onoga što nudi lokalna samouprava, Pokrajina, resorno ministarstvo i investitori.

„Otvaranje jednog radnog mesta u vreme krize je veliki izazov, a otvaranje ovolikog broja ženskih radnih mesta je podvig. Zahvaljujem se vlasnicima kompanije što su verovali u Inđiju i što su našu opštinu izabrali za svoju investiciju. Nadam se da će u narednim godinama još nemačkih kompanija doći u Inđiju, ovo je četvrta, a to možemo ostvariti samo političkim napretkom i zato naš glavni politički cilj mora biti bolja ekonomska saradnja sa Nemačkom i kandidatura koja je dokaz da možemo da privučemo investicije“ – istakao je Goran Ješić.

Predsednik Vlade AP Vojvodine, Bojan Pajtić rekao je da partnerstvo sa ovom fabrikom traje od 2007. godine, ali da to nije i jedina kompanija koja na području Vojvodine širi svoju proizvodnju ili reinvestira u postojeće pogone.

„Dvadeset i pet velikih kompanija u našoj pokrajini u ovom trenutku čini isto i 162 miliona evra ulaže u pogone koji već postoje, ili u njihovu nadogradnju, kao i u otvaranju novih radnih mesta. Vlada AP Vojvodine podržava sve one kompanije koje otvaraju nova radna mesta i koja izvoze svoje proizvode i na taj način poboljšavaju naš spoljnotrgovinski bilans. Sto posto proizvoda ove fabrike biće namenjeno izvozu. Kompanija IGB nije samo kompanija koja posluje na našem području, već aktivno promoviše naše investicione potencijale“ rekao je ovom prilikom predsednik Vlade APV Bojan Pajtić.

Ambasador Republike Nemačke, Volfram Mas je rekao da je današnja ceremonija još jedan dokaz koji ide u prilog činjenici da je saradnja između Nemačke i Srbije tesna i obuhvatna.

„Nemačka je najvažniji srpski trgovinki partner i jedan od najvećih inostranih investitora. Takođe, Nemačka je i najveći bilateralni donator Srbiji, a ukupne nemačke investicije u Srbiji iznose preko 1,5 milijardi evra u više od 200 kompanija, u kojima je otvoreno više od 20 hiljada radnih mesta. Ove firme u velikoj meri proizvode za izvoz i tako u velikoj meri doprinose smanjenu inostranog trgovinskog deficita, a samo u ovoj godini izvoz iz Srbije u Nemačku povećan je za 20 odsto. Srbija je bila i u prošlosti, kao što će to biti i u budućnosti, zanimljiva lokacija za nemačke firme, jer je Srbija isplativo mesto za proizvodnju“ rekao je ambasador Nemačke u Srbiji, Volfram Mas.

Generalni direktor i vlasnih IGB-a Jozef Hilmer je rekao da u novim poslovnim i proizvodnim zgradama u Inđiji nastaje najveća proizvodna lokacija IGB-a u svetu. U narednoj godini će ovde raditi preko 750 radnika. Inače, za protekle četiri godine, ova kompanija je izgradila svoj status značajnog preduzeća u regionu. Svojim proizvodima zauzima veliko tržište, jer je automobilska industrija jedna od najzastupljenijih u svetu. On je istakao da čvrsto veruje da je dolaskom ove kompanije u Srbiju pojačana konkurentnost cele Bauerhin grupe. Zbog dosadašnjeg dobrog iskustva koje je ova kompanija imala od svog dolaska u Inđiju, očekuje se dugoročan proizvodni razvoj u Srbiji.

Preduzeće IGB Automotive se bavi proizvodnjom grejača za automobilska sedišta i senzora za siguronosne pojaseve, a novi proizvodni pogon smešten je u prostoru od 8 000m2. Kompanija zapošljava trenutno 650 radnika, a do kraja 2012. godine biće zaposleno još 100 radnika. Godišnja proizvodnja je 6 miliona grejača za sedišta, namenjenih izvozu, a korisnici ovih grejača su renomirani kupci autoindustrije, poput VW Porsche grupa, Audi, BMW, mercedes, Aston Martin, Skoda, Opel, Nissan, Faurecia, Lear i drugi. Inače, kompanija IG Bauerhin iz Nemačke ima svoje proizvodne pogone u Češkoj, kanadi, Kini, Južnoj Koreji i Meksiku.