Opel

Opel Meriva u najužem izboru za Auto Godine 2011

Opel je imao tu čast da po treći putuzastopno bude proglašen finalistom za Evropsku nagradu za najbolji automobil.Ovog puta, Opel Meriva, sa svojim nekonvencionalnim vratima i inovativnomergonomikom, je ušla u najuži izbor za prestižnu nagradu Auto godine 2011.

„Kupci i stručnjaci su primetili da Opel stvarapobedničke automobile koje krasi dinamičan dizajn i inovativna tehnologija“,rekao je Alan Viser, podpredsednik prodaje, marketinga i post-prodaje pri Opelu. „To nam je dokazalo da Opel ima odličnu liniju automobila“.

Sedam finalista ovog takmičenja su izabrana u izboru od 41 automobila koja su nova na tržištu ove godine. Žiri koji sesastojao od 59 vrhunskih novinara iz automobilske industrije iz 23 evropskezemlje objaviće ovogodišnjeg pobednika 29-og novembra. Nagrada Automobil Godineje posebna jer ističe jednog i pravog pobednika. Insignia je osvojila ovunagradu 2009. godine; dok se prošle godine Astra našla u užem izboru.

Žiri je glasao u odnosu na nekoliko kriterijuma kaošto su dizajn, komfort, bezbednost, uticaj na prirodu i okolinu, rukovanje,performanse, funkcionalnost, zadovoljstvo vozača i cena. Prihvatljiviautomobili za ovo takmičenje su morali da budu novi modeli, koji nisu samodoživeli kozmetičke promene ili ugradnju novog motora ili transmisije. Oautomobilima se odlučivalo bez obzira na njihovu zemlju porekla; ali oni sumorali da budu dostupni u najmanje pet zemalja u Evropi kada je počelo glasanjei od njih se očekivala prodaja od najmanje 5,000 modela godišnje.

Opel je pobeđivao na takmičenju za Najbolji Automobil tri puta od 1964.godine, kada je glasanje i započelo. Druga generacija modela Kadet je pobedila1985. godine, Omega 1987, i Insignia 2009.

Nova Opel Meriva je nastavila koracima Insignie tako što je isticalafilozofiju Opela, kombinujući nemačku preciznost sa smelim dizajnom. Šampionfleksibilnosti je spojio inovativnu tehnologiju sa ergonomskim dizajnom. Merivaje prvi automobil koji je ikada primio Certifikat Odobrenja od straneorganizacije specijalista za leđa i kičmu (Aktion Gesunder Rücken – AGR). Ključne tačke su FlexDoors, FlexSpacekoncept sedenja, kao i ergonomska sedišta i FlexFix nosač za bicikl.