Opel

Opel Corsa i Agila sada sa Start/Stop tehnologijom

Opel sada nudi Start/Stop tehnologiju na modelima Corsa 1.3 CDTI (55 kW/75 ks) i Agila 1.2 l (69 kW/94 ks) benzin, uz paket za preradu na Euro 5 i optimizaciju emisija CO2 motora, čime se postiže značajno veća ekonomičnost u gradskoj vožnji.

Ova ecoFLEX tehnologija će uskoro biti proširena na Astra modele počevši od 1.3 CDTI kao deo puštanja na tržište tehnologije Start/Stop. Do kraja 2011. godine, sve važnije verzije Opel automobila će sadržati ovu novinu za uštedu u emisiji CO2.

Uvođenjem Start/Stop tehnologije Opel nastavlja da stremi ka cilju manje potrošnje i emisija. Brend je posvećen radu na nizu inovacija koje mogu da umanje i na kraju i potpuno ukinu zavisnost od nafte, minimizuju emisije CO2 i stimulišu energetsku raznolikost.

Start/Stop tehnologija je najkorisnija u gradskoj vožnji, što najviše odgovara modelima Agila i Corsa. Princip je jednostavan: motor koji ne radi ne može da troši gorivo. Umesto da stoji u praznom hodu na semaforima ili železničkim prelazima, motor će se automatski ugasiti kada vozač izbaci iz brzine i otpusti kvačilo.

Kada se svetlo na semaforu promeni, vozač jednostavno pritisne papučicu kvačila da pokrene motor, prebaci u prvu brzinu i kreće. Naravno, grejanje, hidraulika upravljača i kočnice ostaju aktivne kako bi putnici bili bezbedni čak i dok je motor privremeno isključen.

Uklanjanjem praznog hoda motori emituju manje gasova zelene bašte i, još važnije, prave manje buke. Corsa 1.3 CDTI 75 ks (190Nm/55 kW) sa dodatnim Start/Stop sistemom zahteva svega 4,0 l/100 km i emituje 105 grama CO2, 6,25 odsto manje od iste verzije bez tehnologije u kombinovanom ciklusu.

Vlasnici će najveće uštede primetiti u gradskoj vožnji. U gradskoj vožnji, Corsa sa Start/Stop tehnologijom emituje 10,6 odsto manje CO2 nego Corsa bez ove ekološke tehnologije. U gradskoj vožnji, Corsa troši 4,8 l/100 km, u odnosu na 5.3 l/100 km bez Start/Stop. U kombinovanom ciklusu, Corsi je potrebno svega 4,0 litara dizela na 100 km.

Paket ecoFLEX tehnologija za model Corsa takođe uključuje:

  • Start/Stop sistem sa unapređenim startnim motorom, što znači da će sistem trajati tokom čitavog životnog veka vozila;
  • Akumulator visokih performansi sa apsorbujućom staklenom podloškom. Ovo unapređenje električnog sistema vozila održava pouzdan rad i obezbeđuje da se motor startuje svaki put;
  • Inteligentno upravljanje akumulatorom sa Senzorom akumulatora koji je dodat radi pouzdanosti i kontrole kvaliteta.
  • Upravljanje električnom energijom koje obezbeđuje da se motor svaki put pokrene;
  • Dodatna pumpa za vodu greje kabinu kada je hladno tokom zaustavne faze.
  • Dugme za gašenje za ručnu kontrolu kako bi korisnici birali da li žele da koriste ovaj element.

Osim toga, paket ecoFLEX tehnologija takođe uključuje podesivi nivo klimatske udobnosti sa elektronskom kontrolom klime. To omogućava vozaču da precizno podesi stepen udobnosti klime koji želi kada se motor privremeno isključi. Takođe može da odabere da maksimizuje ekološku funkciju i isključi motor čak i ako se kabina greje. Alternativno, može da pritisne dugme za konfiguraciju klime pri čemu se motor pali po potrebi kako bi se unutrašnjost hladila. Opel je jedini evropski proizvođač koji nudi ovu opciju.

Agila sa 1.2 litra 94 ks (69 kW/118 Nm) zahteva 5,0 litara benzina na 100 km i emituje 116 g CO2 sa Start/Stop tehnologijom, oko 2,5 odsto manje od istog motora bez te opcije. U gradskoj vožnji Start/Stop smanjuje emisije za 9 odsto.

Paket ecoFLEX tehnologije na modelu Agila nudi:

  • Start/Stop sistem
  • Unapređen akumulator
  • Inteligentno upravljanje akumulatorom uz senzor za akumulator
  • Dugme za isključ