Opel

Evropski rat subvencijama oko Opela

Nadmetanje država EU-a oko subvencija Opelu ulazi u novu fazu. Velika Britanija, Španija, Belgija i Poljska su GM-u ponudile kredite i poreske olakšice. Zauzvrat traže obećanja o opstanku radnih mjesta u tim zemljama.

GM je najavio selidbu centrale za Evropu u njemački Rüsselsheim
Velika Britanija je navodno ponudila garancije za kredit od oko 400 miliona eura, Španija je ponudila 300 do 400 miliona, a Poljska poreske olakšice. Prema riječima predsjednika Sindikalnog vijeća Opela, Klausa Franza, ove ponude meutim nisu dostigle nivo koji je kompanija General Motors očekivala.

„Poljska i nema novca, zato ga i ne nudi, a Španija nije ponudila onoliko koliko se očekivalo.“, tvrdi Franz. U Belgiji na stolu stoji ponuda od 500 miliona eura. Naravno, riječ je o državama u kojima Opel ima svoje tvornice.

Njemački ministar za privredu Rainer Brüderle (FDP) i dalje odbija „poseban tretman“ za firmu Opel, odnosno njenog vlasnika General Motorsa. „To što druge države nude novac, ne mijenja moj stav. U interesu je svih država u kojima Opel ima svoje tvornice, da izbjegnu utrku u subvencijama.“, izjavio je Brüderle.

On je samo spomenuo mogućnost da Opel, kao i sve druge firme u Njemačkoj, zatraži pomoć iz državnog fonda koji je formiran 1. jula 2008. Ovaj fond obuhvata 115 milijardi eura i nudi kredite firmama koje su zapale u nevolju zbog privredne krize.

Verheugen sazvao sastanak zbog Opela

Nick Reilly je odnedavno šef GM-a za Evropu
Danas (23.11.2009.) šef evropskog ogranka GM-a, Nick Reilly dolazi na razgovore u Brisel. Njega su „na raport“ pozvali Evropski komesar za industriju, Günther Verheugen i ministri za privredu zemalja EU. Verheugen je prethodno upozorio kako državne subvencije predstavljaju udar na zakone o konkurenciji na tržištu i da su stoga zabranjene. On tvrdi da je iz nezvaničnih izvora čuo kako su ponude GM-u povezane s postavljanjem određenih preduslova. Verheugen upozorava kako krediti pojedinih vlada ni u kom slučaju ne smiju da budu povezani sa zahtjevima za opstanak radnih mjesta upravo u tim zemljama.

Podršku Verheugenu iskazao je i ministar Brüderle, koji je dodao: „GM se odlučio da ne proda Opel i da ga sam sanira. Time otpadaju sva ranije data obećanja njemačke vlade.“ Ministar je dobio podršku i iz njemačke savezne zemlje Nordrhein-Westfallen, od stranačkog kolege Gerharda Papkea: „Svakom manjem poduzetniku u ovoj zemlji su suze u očima kada vidi kako njemački političari trče za GM-om nudeći mu blanko-ček.“ Papke je dodao kako je pomoć GM-u moguća samo ako ima namjeru da otvori nova radna mjesta.

the authorGoran Aničić