Opel

COTY 2010: Opel ponovo na podijumu, Astra osvojila treće mesto

Od 2007. godine Opel je dva puta bio na podijumu i jednom trijumfovao

Rüsselsheim. Godinu dana nakon što je Insignia osvojila titulu evropskog automobila 2009. godine, nova Opel Astra je zauzela treće mesto u ovogodišnjem izboru. Ovo je treći put u poslednje četiri godine da je Opel na pobedničkom podijumu najprestižnijeg takmičenja u Evropi.

“Iskreno, osvajanje ove titule dve godine za redom bio bi zaista izuzetak. Jasno je da je nova Opel Astra prepoznata kao najbolja u klasi kompaktnih automobila – najvećoj i najpopularnijoj klasi u Evropi koju čini preko 25 odsto svih registrovanih automobila na tržištu. Ovakvo priznanje čini nas još više ponosnima: Ovo je jak podsticaj za Opel tim”, izjavio je Alain Visser, Podpredsednik Opela za prodaju, marketing i postprodaju. “Zahvalni smo svim članovima žirija što su prepoznali napredan dizajn i tehnologije koje nudimo u našem novom automobilu.”

Opel Insignia bila je prošlogodišnji pobednik, Kadett je osvojio titulu 1985. a Omega 1987. godine. Corsa je 2007. bila na pobedničkom podijumu.

Titula evropskog automobila godine dodeljuje se od strane uvaženih novinara (njih 59) iz 23 evropske zemlje. Ukupno 33 automobila su se takmičila, a sedam je prošlo u finale. Članovi žirija glasaju na osnovu kriterijuma kao što su dizajn, komfor, bezbednost, ekonomičnost, funkcionalnost, zadovoljstvo vozača, upravljivost, performanse, zaštita okoline i cena. Za članove žirija veoma su važne i tehničko-tehnološke inovacije i dobijena vrednost za novac.

Nova Opel Astra donosi u kompaktnu klasu svoju vlastitu interpretaciju nagrađivane Opelove dizajnerske filozofije koja spaja umetničku skulpturalnost sa nemačkom preciznošću, prvi put viđenu kod Insignije. Nova generacija Astre donosi u segment mnoge novitete što se tiče komfora i sigurnosti kao što je to bio slučaj i sa Insignijom. Radi se o izuzetnoj tehnologiji poput sasvim nove mehatronički koncipirane šasije, najnaprednijeg sistema svetala, kamere za prepoznavanje saobraćajnih znakova i sedišta sa najboljim ergonomskim svojstvima.

Nova Opel Astra stiže u Srbiju u decembru, sa velikom ponudom benzinskih i dizel motora i početnom cenom od 14.955eura. U proleće 2010.godine u ponudi će se naći i ecoFLEX verzija sa potrošnjom 4.2 l/100 km i emisijom CO2 109 g/km.

the authorGoran Aničić