Nissan

Poručen 15.000-ti Nissan Juke

Nakon što je na početku juna širom Evrope objavio cenu modela Juke, Nissan je primio nešto više od 15.000 porudžbina. Isporuke evropskim kupcima, kao i srpskim će početi u oktobru.

Vrlo smo optimistično gledali na Jukeov potencijal za uspeh u Evropi, ali više od   15.000 porudžbi u samo četiri nedelje premašilo je sva naša očekivanja. Ta potražnja za Jukeom potvrđuje našu prvobitnu nameru – zadovoljiti potrebe kupaca koji su sasvim ravnodušni na sadašnju tradicionalnu ponudu na evropskom tržištu malih automobila”, izjavio jeVincent Wijnen, Nissanov evropski potpredsednik marketinga.

Dodao je: “Automobil je potpuno originalan – pravi je magnet za poglede – i jedva čekamo da počnemo da ih dostavljamo kupcima i da ih napokon vidimo na putevima!

Juke, prinova u Nissanovoj paleti crossovera, spaja robusnost SUV-a sa sportskim stilom. Njegov smeo dizajn je rezultat zahteva da se tržište malih automobila obogati s ponešto muževnosti i dinamičnosti, odlikama koje, prema kupcima malih automobila koji su učestvovali u Nissanovim istraživanjima, trenutno nedostaju. Zaista, Nissan očekuje da će 80 % Jukeovih kupaca prvi put kupiti jedan Nissanov automobil, što je inače cilj koji je Nissan postigao i nastavlja da ispunjava s Qashqaijem.

S dizajnerskog gledišta, donji deo Juke-a je čisti SUV. Veliki točkovi, široke gume, velik razmak od tla i robustan stav stapaju se s gornjim delom, koji kao da pripada istinskom sportisti – visoke bočne crte, uski bočni prozori koji podsjećaju na vizir i padajuće krovne crte kakve viđamo na kupeima. Utisak kupea još pojačavaju zadnja vrata čije su kvake skrivene u njihovim okvirima.

Sportski izgled se nastavlja i u unutrašnjosti. Kabina, kojom dominira središnja konzola nadahnuta rezervoarom za gorivo s motorcikla. U neuobičajenoj boji visokog sjaja – metalik crvenoj ili sivoj – konzola automobilu daje zabavan duh. Zadnja vrata i prilagodljiv prtljažni prostor sa sklopivim sedištima i skrivenim kasetama garancija su praktičnosti.

Sistem All mode 4×4 je obnovljena verzija cenjenog Nissanovog elektronskog sistema pogona na sve točkove. Od sada je opremljen tehnologijom aktivne raspodele obrtnog momenta koja povećava okretnost i smanjuje proklizavanje pri vožnji kroz krivine pa je upravljanje okretno i zabavno.

Na jesen, na početku prodaje, će biti dostupna tri motora: dizel i dva 1,6-litarska benzinska, svi usklađeni s normom Euro 5. Vrh ponude čini nov benzinski motor (MR16DDT) s direktnim ubrizgavanjem (DIG-T) i turbo punjačem. Reč je o jednom od najsnažnijih motora u klasi – razvija 190 KS i 240 Nm.

Drugi benzinski motor razvija 86 kW (117 KS), a 1,5-litarski dizel motor snage 81kW (110 KS) s common rail tehnologijom nudi odlična vozna svojstva zahvaljujući uzbudljivom obrtnom momentu od 240 Nm.

Ponuda motora:

Motor                 Snaga            Gorivo         Pogon          Menjač

1.5 dCi                110 KS           dizel             prednji           6-stepeni ručni

1.6i                      117 KS           benzin          prednji           5-stepeni ručni

1.6i                      117 KS           benzin          prednji          novi XTRONIC CVT

1.6i DIG-T           190 KS           benzin          prednji           6- stepeni ručni

1.6i DIG-T           190 KS           benzin          4×4                 XTRONIC CVT M6
Boravak u kabini će biti “interaktivniji” zahvaljujući Nissan Connect – kombinovanom audiosistemu i sistemu satelitske navigacije s ekranom osetljivim na dodir – zatim Nissanovom dinamičkom nadzornom sistemu, inovativnom modulu koji vozaču omogućava da preko više funkcionalnog interfejsa dinamičke funkcije automobila prilagodi svojim željama.

“Uvereni smo da Juke može da ponovi neverovatan uspeh našeg kompaktnog crossoveraQashqaija – nedavno smo samo u Evropi premašili 600 000 prodatih primeraka. Juke je još smeliji, još pustolovniji od Qashqaija i namerava da potvrdi Nissanov položaj pionira crossoverau Evropi i u celom svetu”, rekao je Simon Thomas, Nissanov viši evropski potpredsednik prodaje i marketinga.