Nissan

Portugalski premijer je napunio Nissanovo električno vozilo Leaf na prvoj stanici u Portugalu

Nissan LEAF je prvo električno vozilo na prvoj portugalskoj stanici za punjenje koja je svečano otvorena juče.Kao deo otvaranja, portugalski premijer José Sócrates je vozio nekoliko kilometara ovaj potpuno električni i kompaktni porodičniautomobil do stanice za punjenje smeštene blizu Parka Nacija u Lisabonu.

Lisabonska stanica za punjenje je prva od 1300 redovnih stanica koje će MOBI.E – portugalski kolegijum za stanice za punjenje – izgraditi u 25 gradova širom zemlje do leta 2011.Mreža za punjenje je deo ugovora koji su u decembru 2008. potpisali Alijansa Renault-Nissan i portugalska vlada u svrhu utvrđivanja osnovnih uslova za implementaciju programa mobilnosti s nultom emisijom štetnih gasova u Portugalu.

Nissan LEAF kreće u prodaju u decembru u Japanu, Americi i na odabranim tržištima u Europi, uključujući Portugal.Do 2012. će se taj automobil prodavati širom sveta. Cena Nissan LEAF-a u Portugalu će iznositi 29.955,00 EUR nakon 5.000,00 EUR dotiranih od strane države radi podsticaja kupovine ekoloških vozila.Kupci električnih vozila u Portugalu će, uz ostale olakšice, biti oslobođeni plaćanja godišnje naknade za putarine.

Nissan LEAF nudi jednake performanse i praktičnost poput standardnog hatchback vozila s pet mesta, ali bez izduvnih gasova.Njegova autonomija iznosi 160 km (u gradskoj vožnji), a to je po Nissanovim očekivanjima dovoljno da odgovori na potrebe mnogobrojnih vozača. Prema Nissanovom istraživanju, 80% ljudi na svetu prosečno pređe manje od 100 km dnevno.