Automobili

Nemački automobili nikad traženiji!

U štampi je sve više naslova tipa: „Dajmler prodajom vozila zarađuje više nego ikada“, „Audi udvostručio zaradu u prvih šest meseci“, „BMW vidno jača“. Iako su prognoze i procene bile loše, dogodilo se potpuno suprotno.Izveštaji o poslednjim zaradama, objavljeni pre nekoliko dana, kažnjavaju sve pesimističke prognoze kakvih je donedavno bilo. Nemačka automobilska industrija prodajom svojih luksuznih limuzina, pre svega u Rusiji i Kini, doživljava pravi procvat.

Dajmler je u prvoj polovini ove godine zabeležio promet od 51 milijarde evra, što je za 10 odsto više od prošlogodišnje zarade. Neto zarada se udvostručila u odnosu na prošlu godinu i iznosi 2,9 milijarde evra. Pritom je iznenađujuće da se pored vozila srednje klase prodalo veoma mnogo terenskih vozila, poznatih i kao SUV vozila. Taj tip vozila je sve kvalitetniji i udobniji. Dajmler zato već na jesen planira da izbaci na tržište Mercedes-Benc M-klase.

Tik iza Dajmlera je Audi, koji sve više povećava pritisak u borbi za drugo mesto u proizvodnji automobila visoke klase. Folksvagen je u prvih šest meseci ove godine, prodajom automobila po Aziji, zaradio više novca nego ikada ranije: 1,68 milijardi evra, oko 70 odsto više nego prošle godine.

BMW će u utorak (2.8.) saopštiti svoj izveštaj o zaradi. Ali prema ocenama stručnjaka i bavarska svetski poznata firma poslovala je bolje nego prošlih godina.

VW na putu da bude vodeći

Najveću pažnju među nemačkim proizvođačima budi Folksvagen. Ekonomski list „Handelsblat“ posvetio mu je veliki tekst čiji naslov glasi: „Čudo iz Volsfburga“. Veliki koncern, koji je pre dve decenije imao ozbiljnih problema, sada je postao „zvezda auto-industrije”. U prvoj polovini godine neto zarada Folksvagena bila je 6,5 milijardi evra, što je skoro jednako ukupnoj prošlogodišnjoj zaradi.

Folksvagen je tako na putu da postane najveći i najprofitabilniji svetski proizvođač automobila. Ove godine prodaće preko osam miliona vozila i time će se priključiti dosadašnjim vodećim firmama Tojoti i Dženeral motorsu. Sve veća potražnja na velikim tržištima za Folksvagen je „pravi vetar u leđa“, kaže šef Martin Vinterkorn. U Kini, Indiji, severnoj i južnoj Americi očekuje se rast prodaje. Zaradu koju je Folksvagen ove godine ostvario, premijer Donje Saksonije Dejvid Mekelister ocenio je kao „više nego zadivljujuću“. Ako tako bude nastavio, Folksvagen će ostvariti svoj veliki cilj, da postane glavni svetski proizvođač automobila. (Dojče vele)