Mini

MINI Space urbana inicijativa

Katarina Batuta (HiiShii photo) pobednica Locomotion dizajn takmičenja, u organizaciji MINI Space inicijative

Na nedavno završenom Locomotion dizajn takmičenju, u organizaciji MINI Space inicijative, organizovanom na globalnom nivou, prvo mesto je osvojila učesnica iz Srbije, Katarina Batuta, pobedivši u konkurenciji od preko 2000 pristiglih radova.

MINI Space je urbana inicijativa pod pokroviteljstvom MINI-ja, i na globalnom nivou učestvuje u kreativnim projektima, organizuje takmičenja i događaje – sve što se može uklopiti u moto “Kreativna upotreba prostora” (Creative Use of Space).  MINI Space okuplja kreativne ljude, povezuje ih, a u većini slučajeva i nagrađuje. Takmičenja koja MINI Space organizuje uglavnom se odnose na sferu fotografije, a samo neke od prethodnih tema su bile Urban Nature Remix, Visualise Sound, I sl.

Takmičenje na temu “Locomotion” je trajalo preko dva meseca, a tražila se fotografija, ilustracija ili grafički rad koji najbolje opisuje i odražava pokret i akciju na slici. Prvo mesto je osvojila Katarina Batuta (Hiishii photo) iz Beograda za fotografiju pod nazivom “Flat Land BMX Boom” a kao nagradu dobila Velorbis Vintage Bicycle & Burton Snowboard. Drugo mesto je pripalo Ramo-u iz Italije za fotografiju “Between the leaves”, a žiri je treće mesto dodelio Krol Kro iz Rusije za fotografiju “Burst of energy”.

Žiri je, izabravši fotografiju “Flat Land BMX Boom” dao sledeći komentar : “The explosion of smoke in this vibrant image is an innovative and elegant way to represent movement in an unmoving picture. The guy on the bike is focused, fearless, airborne, but he’s having fun. This photo took first place because it’s iconic and timeless; its colors pop cleanly; it just plain lives.

 

 

Videvši pobedničku fotografiju, koja zavrđuje svaku pažnju, MINI Srbija team je odlučio da kontaktira pobednicu i sazna nešto više o njoj. Iznenadili smo se kada smo saznali da je naša pobednica ljubitelj MINI automobila, da vozi MINI Clubman- gradsku facu među MINI automobilima, i da se sa svim svojim hobijima uklapa u celu filozofiju koju MINI Space propagira. Ovo je njena priča….

 

 

MINI: Ono što nas najviše zanima je kako si primila vest o pobedi? Da li si očekivala?

Katarina: Iskreno, nisam očekivala bukvalno ništa, čak sam i u jednom trenutku zaboravila na to potpuno. Kada je email o nominaciji stigao,otišla sam na Mini Space website ponovo, da vidim koja tačno slika je favorizovana 🙂 i ko mi je konkurencija.

MINI: Kako si došla na ideju da učestvujes na takmičenju? Da li si već imala spremnu fotografiju, čuvanu za neku ovakvu priliku, ili te je takmičenje inspirisalo da je napraviš? Opiši nam uslove pod kojima je nastala.

Katarina: U jednom trenutnku sam postala član Mini Space community-ja i fan na facebooku, pa sam otuda imala prilike da povremeno bacim pogled na takmičenja i dešavanja u Miniju. Medjutim,kao što sam vam već rekla, sasvim slučajno i neplanirano se desilo da klinknem na link ka “Locomotion” takmičenju. Mislim da je glavni razlog zbog kojeg sam poslala te dve slike, to što su se savrseno uklopile u ideologiju “Locomotion-a”. Tražili su da predstavimo akciju, pokret, energiju, a ove slike su bile apsolutno drugačije i  kao stvorene za to.

Inače,te slike smo konkretno snimali za par stranih časopisa o extreme sportu, i “flat” BMX-u, i pošto su već dobile super pozitivne reakcije, bilo je lako poslati ih na ovako veliko takmicenje. Kreirali smo ih tokom jeseni, sad već prošle godine, i mislim da je osnovi razlog zbog kojeg su tako dobro ispale ,to što smo se baš zezali i igrali stvarajući ih. Samo kontrolisanje brašna i svetla smo morali da testiramo jedno 3 sata dok nismo dobili željeni efekat, u kombnaciji sa pokretom i trikovima na BMX-u. Dočekali smo i jutro i noć tog dana na snimanju, menjali 5-6 lokacija po Beogradu,i ostavljali za sobom čudan beli trag 🙂

 

 

MINI: Da li je Toma (na slici) tvoja muza? Ili je to ipak BMX?

Katarina: Toma. On mi je definitivno muza u nekom obliku ili bolje reći uzor kada je život i lifestyle u pitanju. Jer je on čovek koji sa svojih (skoro) 40 godina, živi život punim plućima, radi ono što voli i smeje se svaki dan. Toma često kaze da je sreća u malim stvarima koje radiš da bi sebi ulepšao svakodnevnicu, i zato uvek uživam kada vidim kako strogo i uredno završi svoj svakodnevni posao, i onda sa uvek istom dozom entuzijazma i dečije nestrpljivosti jedva čeka da ode da vozi svoj mali bike (BMX) i da ispuni svoj dan. Najviše cenim što nema predrasuda, ograničenja, i što ne spada u stereotipnu osobu. I zato mislim da će mi uvek biti inspiracija, da me svaki put podseti da se igram i smejem u zivotu i da sve radim sa entuzijazmom.

Ovo se takodje odnosti na BMX i  extremne sportove generalno, jer vam oni pružaju baš tu neverovatnu dozu slobode i prostora, da se bavite nečim što vas uzbudjuje skoro svaki dan i omogućava da se konstantno trudite da prevaziđete i pomerite neke svoje granice. Ako ste do danas naučili da hodate, trčite, vozite kola i možda bicikl, što da ne probate da preskočite 3 metra snowboardom ili biciklom ili da probate da letite tj, da slodobno padate? Bitno je da ne ograničavate sebe iracionalnim strahovima, lenjošću i stereotipima, i da nadjete nešto u čemu možete da pomerate lične granice, bilo da je to downhill niz planinu, skakanje iz aviona padobarnom ili eto kao Toma – svakodnevna vožnja Bmx-a po gradu kao da ste na dečijem igralištu. Bitno je da se osećate živim i da se dobro zabavljate.

MINI: Reci nam nešto o sebi? Ljubav prema dizajnu ili fotografiji? Bicikl ili snowboard? Ko je sve Hiishii?

Katarina: Hajde, to ću vam ispričati unatraške. Dakle, Hiishii je profesionalna kreativna agencija iz Beograda, i čine je dve oblasti ili sfere. S jedne strane bavimo se internetom i kreranjem svih oblika internet “proizvoda”. To je ta inspirativan i neumoran tim od 5-6 ljudi koji za Hiishii Creative prave zaista super i kul projekte koji dobijaju brojne nagrade iz obalsti dizajna,webdizajna i interneta, i generalno multimedijalnih oblasti (vise o tome možete da pogledate ovde : www.hiishii.com/creative).

Dok sa druge strane postoji i Hiishii photo, deo naše agencije koji se bavi fotografijom, pre svega extremnih sportova, a zatim i konceptualnom, umetničkom, reportažnom, modnom itd… Mislim da se kroz tu fotografiju prikazuje naš neumorni duh i želja za neprestanim ostvarivanjem i pomeranjem granica. Da zabeležimo i predstavimo brojne ljude, mesta, životne priče i značajne događaje i trenutke. Na naš neobičan način. Zbog toga su sve te slike vremenom postale neočekivani brend i posebna priča.

Hiishii smo inače stvorili Uroš Višekruna i ja, jednog trenutka dok smo bili još studenti. I pošto smo delili brojna zajednička interesovanja i ideje, odlučili smo da nam posao bude ustvari ono sto najviše volimo da radimo, u svoja dva oblika (Hiishii Creative & Hiishii photo). I moram da naglasim da u sve što smo kreirali do danas, svako od nas je “umešao svoje prste”  i da zato ne raščlanjujemo projekte i fotografije, već ih sve predstavljamo univerzalno kao Hiishii. Kao tim.

 

 

A definitivno volim više snowboard nego bicikl, jer je on meni najbitnija sporedna stvar u životu kojom se bavim već godinama. U početku je to bilo i profesionalno, 10 godina sam se takmičila u zemlji i inostranstvu, a sada kao najbolji način da se osećam slobodno i ispunjeno. Snowboard je meni kao Bmx Tomi 🙂 U trenutku kada snowboard više nije mogao da bude moje opredeljenje, pojavila se fotografija, i povezanost sa tim sportom na jedan novi i super interesantan način. Zato eto još jednom hvala Miniju na onom  Mini snowboardu, nisu mogli bolju nagradu da smisle 🙂

Inace imam 26 godina, jos uvek sam u Beogradu i tu radim ono što volim, kroz posao ali i omiljene aktivnosti (snowboarding, surfing ,wakeboarding, fotografiju, dizajn, putovanja i kreativan život) i planiram uskoro da uporedo sa tim završim technology master u Londonu (valjda će mi dati stipendiju :)) i malo da se promuvam po svetu da ga zabeležim i prikažem na svoj način.Da živim kako zelim 🙂

MINI: Koliko se MINI Space uklapa u sve što radiš? Da li je i to u neku ruku stil tvog života?

Katarina: Način na koji je Mini i Mini Space predstavljen i oblasti koje podržavaju i prezentuju, i kako komuniciraju sa svojom ciljnom grupom je fantastičan i savršeno se uklapa u moj lifestyle. Kompletna njegova razigranost, inovativnost, jedinstvenost i mladalački pristup su definitivno neprekidna inspiracija, i ono čemu težim u životu.