Mercedes-Benz

Prestižni ekološki sertifikat za Mercedesov GLK

Model GLK prvi je u Mercedes-Benz porodici terenaca koji je dobio prestižni Sertifikat o zaštiti životne okoline u skladu sa ISO standardom 14062. Pri dodjeljivanju certifikata stručnjaci iz TÜV testne organizacije još su jednom prepoznali želju Daimler AG tvtke za zaštitom okoliša koja je postavljena među temeljne odrednice cijele Daimler grupe.

Certifikat o zaštiti okoliša temelji se na procjeni cijelog životnog ciklusa, od razvoja i proizvodnje, preko upotrebe, sve do odlaganja. Model GLK 220 CDI BlueEFFICIENCY korišćen je kao osnova pri proračunu parametara koji uključuju energetsku potrebu i emisiju štetnih gasova na pređenoj udaljenosti od 200.000 kilometara. Faktori optimizovani kroz BlueEFFICIENCY strategiju su aerodinamika, otpor pri trenju, težina vozila i raspodela energije.

Rezultati ovog kompaktnog terenca veoma su pozitivni: potrošnja dizel goriva iznosi samo 6,7l/100km, a emisija CO2 176 g/km, što zadovoljava i više standarde nego što su propisani EU 5 ograničenjem emisije štetnih gasova. Još važnije, svi GLK modeli kompatibilni su sa gorivima budućnosti te su već dizajnirani da zadovolje planove EU-a o povećanju udela biogoriva. GLK već zadovoljava zahtev za 95-postotnom obnovljivošću koja će se primenjivati od 1. januara 2015. godine.