Mercedes-BenzZanimljivosti

Mercedes-Benz W125 Rekordwagen – nacistički superautomobil!

w125 2

Nacisti su u svom pohodu da se dokažu kao “nadljudi” na svim poljima eksperimentisali i sa brzinom. Zamišljena nadljudska arijevsa rasa morala je da ima i “nadautomobil”, odnosno superautomobil ispred svog vremena.

I tada nemci su imali uspega u svetu brzine, pa su većinu  Grand Prix-a tokom 1930-tih osvajali Mercedes-Benz i  Auto UnionMercedes-Benz W125 Rekordwagen (autorekorder)  bio je jedna od pokušaje kreiranja superautomobila, a zasnovan na do tada veoma uspešnom modelu W125 koji je osvojio desetinu vrlikih trka toga doba.

W125 je za potrebe brzinskog rekorda značajno modifikovan tokom 1937. sa zamenjenom karoserijom koja je pretvorena u “aerodinamički kapljicu”. Takođe su zamenili originalni 8-cilindaš sa V12 motor sa neverovatnih 736-KS!

Sve je na ovom automobilu bilo specijalno, pa su tako bili izbačeni i usisnici vazduha za hlađenje motora, a sam motor hladio se ledom!

w125

Tačno 28. januara 1938. vozač Rudolf Caracciolo dovezao je W125 Rekordwagen na javni put Bundesautobahn 5 i startovao ciljajući rekordnu brzinu. Na kraju je dostigao neverovatnih 431km/h!

I dan danas, i pored sve tehnologije na raspolaganju niko nije oborio ovaj rekod 431km/h na javnom putu.