Mazda

5 Euro NCAP zvezdica za potpuno novu Mazdu3

Još jedno vozilo koje izaziva konvencije i još jedan vrhunski rezultat –  potpuno nova Mazda3 osvojila je maksimalne ocene za sigurnost i svih pet zvezdica na Euro NCAP* testu. Mazdin najnoviji model tako je i službeno postao najsigurniji kompaktni automobil dostupan u Evropi, od svih koji su do sada prošli Euro NCAP testiranje u 2013. godini.

Najnovija verzija Mazdinog najprodavanijeg automobila svih vremena ostvarila je izvrsne ocene u sve četiri kategorije, postigavši ukupno 93 posto za zaštitu odraslih putnika i 86 posto za zaštitu dece – oboje među najvišim ocenama u Evropi ove godine – te 65 posto u oceni zaštite pešaka, kao i 81 posto u kategoriji sistema za povećanje sigurnosti. Ovi rezultati izdašno premašuju odgovarajuće Euro NCAP-ove pragove potrebne za osvajanje svih pet zvezdica**. To je prva ocena potpuno nove Mazde3 od strane neke od vodećih organizacija ili agencija za procenu sigurnosti.

mazda3

Dostupna u izvedbama Sport (hatchback) i sedan, nova Mazda3 sada je već peta Mazda koja je zaslužila ekskluzivnu značku s pet zvezdica od Euro NCAP-a, koji je 2009. uveo novi, stroži sistem ocenjivanja.  Novi model tako sledi stope prethodne Mazde3, prošle i aktuelne generacije Mazde6 kao i Mazde CX-5. Kao i ove poslednje dve, potpuno nova Mazda3 dolazi s jedinstvenom i laganom SKYACTIV-karoserijom, SKYACTIV-podvozjem, koji efikasno upijaju energiju udara. Tako je, na primer, otprilike 60 posto karoserije izrađeno od čelika visoke i ultra-visoke čvrstoće – značajno povećanje u odnosu na 50-ak posto udela kod prethodnog modela – što čini novi Mazdin kompakt lakšim, a istovremeno 30-ak posto krućim. Sve to donosi još bolju pasivnu zaštitu, koja je kod nove Mazde3 dopunjena i paletom i-ACTIVESENSE najnaprednijih dodataka za povećanje aktivne sigurnosti baziranih na različitim senzorima. Euro NCAP sistem ocenjivanja uključivaće ubuduće i takve sisteme, počevši od 2014.

Druga glavna funkcija potpuno nove Mazde3, čija je prodaja u Evropi počela prošlog meseca, njene su predvidljive reakcije pri ubrzanjima, kočenju i skretanju. Samim time automobil je lakše voziti sigurno, što pak dodatno smanjuje mogućnost nesreća, a nimalo ne šteti Mazdinom karakteru koji je čini zabavnom u vožnji. Automobil takođe ima potpuno redizajniranu unutrašnjost, koja se temelji na novom konceptu kabine. Ideja je pomoći vozaču da na najbolji mogući način iskoristi sve informacije koje mu sistemi ugrađeni u vozilo mogu ponuditi.