Land Rover

Discovery 4 debitovao u Beogradu

Među eksponatima na ovogodišnjoj izložbeno-prodajnoj manifestaciji BG CAR SHOW sa zasluženim epitetom istinske premijere je Land Roverov Discovery četvrte generacije, koji izlaže i prodaje ovlašćeni uvoznik i serviser, beogradski Grand Motors. Verzija sa potpuno novim V6 turbo dizel motorom od tri litra, sa 245 KS i impresivnim maksimalnim obrtnim momentom od čak 600 Nm, ima početnu cenu od 63.400 dolara sa carinom, transportnim troškovima i PDV-om.

Discovery 4 s novim pogonskim agregatom je izuzetno agilan – od 0 do 100 km/h ubrzava za 9,6 sekundi, ali je i, za ovu klasu, uzorno ekonomičan: na 100 km prosečno troši 9,3 litra dizela.

Moćnije i ekonomičnije „srce“ je najznačajnija ali ne i jedina novina na četvrtoj generaciji koja sada ima blago redizajniranu masku, nova prednja i zadnja svetla s LED tehnologijom, kućišta spoljnih ogledala u boji karoserije… S unapređenim oslanjanjem (novi su amortizeri) Discovery 4 je još suvereniji – na svakoj podlozi. Upravljač je neposredniji i još bolje „usaglašen“ sa pogonskom grupom i ogibljenjem, što upravljanje vozilom s neto masom od bezmalo dve i po tone čini bezbednijim, čak i u najekstremnijim situacijama.

Mnogo je drugih atributa s kojima će i četvrta generacija popularnog „diska“ konkurisati za prestižne nagrade. Podsećanja radi, prethodna generacija je za šest godina „životnog“ veka stekla više od 100 svetskih priznanja u različitim kategorijama.

Drugi eksponant Land Rovera na beogradskoj izložbi će biti već dobro poznat Freelander 2, sa četvorocilindričnim turbo dizel motorom od 2,2 litra, 165 KS i paketom opreme HSE, koji trenutno košta 54.210 dolara, u dinarskoj protivvrednosti.

the authorGoran Aničić