KIA

Picanto četvrta Kia sa prestižnom dizajnerskom iF nagradom

Samo nekoliko meseci nakon evropske premijere Kijin mališan Picanto u 3-vratnoj varijanti, koja je ekskluzivno namenjena Evropi, osvojio je prestižnu dizajnersku nagradu iF za 2012. godinu. Priznanje je rezultat zadovoljavanja različitih kriterijuma kao što su npr. kvalitet izrade, stepen inovativnosti i ekološka prihvatljivost. To je inače prvi put da je Kia mališana Picanta ponudila u varijanti sa troja vrata.

Za Kiju je to već četvrta iF nagrada u poslednje tri godine, jer su priznanja već osvajali monovolumen Venga (za 2010. godinu) i SUV Sportage i limuzina Optima za ovu godinu. Osim toga i Kia kao brend je u zadnjih nekoliko godina čak četiri puta dobila dizajnersko priznanje red dot.

Objavu dobitnika nagrada je Nemac Peter Schreyer, Kijin »dizajnerski guru«, komentarisao sledećim rečima: “iF nagrada za novog Kia Picanta je veliki uspeh našeg dizajnerskog tima i potvrda naše dizajnerske strategije” i dodao da “druga generacija Picanta predstavlja praktičnost i samouveren dizajn, koji u 3-vratnoj varijanti ističe i svoj sportski deo karaktera.”

3,6 metara dugog Picanta karakterišu drzak i dinamičan stil, unutrašnjost od visokokvalitetnih materijala i dodaci koji nisu uobičajeni u ovoj klasi vozila. Kia ovim modelom pogotovo cilja na kupce koji žele ‘smanjiti’ svoje vozilo i preći na manje.

Na većini tržišta Picanto je na raspolaganju sa dva efikasna benzinska motora (51 kW/69 KS i 63 kW/85 KS), koji u kombinaciji sa opcijskim stop-start sistemom (Kia mu je dala komercijalno ime ISG – Idle Stop & Go) donose vrlo niske prosečne emisije CO2 od samo 95 g/km. Naravno tu spada i Kijina legendarna 7-godišnja garancija koja važi za čitavo vozilo.

Picanto je petovratnoj varijanti na prodaju na svim svetskim tržištima, dok je je trovratni mališan na raspolaganju samo u Evropi i trebao bi predstavljati 36% Picantove ukupne evropske prodaje. U prvih devet meseci ove godine Picanto je sa 179.405 prodatih primeraka jedan od najuspešnijih Kijinih modela širom sveta.

IF nagrade postoje od 1953. godine (na početku pod imenom “Die gute Industrieform”) i jedna je od najvažnijih nagrada za odličnost u dizajnu. Za 2012. godinu ukupno su bila ocenjena 2.923 proizvoda, koji su svrstani u 16 kategorija. Kia Picanto je bio izabran u kategoriji ‘transportnog dizajna’, koji uključuje vozila, brodove, vozove i avione.