KIA

Novi Kijin Kappa 1.0 benzinski turbo motor sa 110 KS

Kia je na ženevskom salonu pored 3 premijere (Rio, Picanto i hibridna Optima) predstavila najnoviju varijantu benzinskog motora iz serije Kappa, koji se može pohvaliti vrhunskim performansama i niskom potrošnjom goriva.

Inovativni 998-kubični motor je Kijin prvi trocilnidraš sa turbopunjačem koji sa obzirom na svoju veličinu nudi impresivne performanse (110 KS), a istovremeno sa niskom potrošnjom goriva ostaje veran motorima sa malom zapreminom.

Najveći obrtni moment je 137 Nm u rasponu od 1.500 do 4.500 okr./min i omogućava dobre vozne osobine, a dizajn turbine je optimizovan za glatko i dinamično delovanje.

Fokus na najmanjim, ali jako bitnim detaljima

Posebnu pažnju Kijini inžinjeri su usmerili na detalje, koji možda na “prvu loptu” ne izgledaju tako bitni, ali sa kojima su u odnosu na dosadašnji Kijin 1.0 Kappa motor postigli značajna poboljšanja motora – povećanje snage, smanjenje mase, zahtevnost sastavljanja i troškovi održavanja.

Sa tzv. Diamond-Like Carbon (DLC) premazima – te materijale većinom koriste u profesionalnom moto-sportu i kod trkačkih motocikala – smanjili su trenje i poboljšali efikasnost. Poboljšanja obuhvataju i ostale promene: napredne ‘beehive’ opruge ventila, optimizovan CVVT program, klipni prstenovi sa niskim koeficijentom trenja i kolenasto vratilo sa središnjim položajem, koji smanjuje vodoravne sile, koje deluju na glavu klipa i utiču na gubitak snage. Zahvaljujući navedenim promenama inžinjeri su postigli 8,8% nižu potrošnju goriva, a uz istovremeno povećanje snage motora.

Masu su inženjeri smanjili zahvaljujući sledećim poboljšanjima: upotreba aluminijskog bloka sa  livenim čeličnim cilindrima (15kg), spajanje glave cilindra i vazdušnog filtera (500 g), kućište turbine je spojeno sa izduvnim  kolektorom (500 g), nosač motora je ugrađen u poklopac pogonskog lanca (1 kg).

Niži troškovi održavanja i dugotrajno djelovanje

Kao i svi ostali Kijini Kappa motori i novi 1,0-litarski turbo benzinski motor ima pogonski lanac, što utiče na jeftinije održavanje i dugotrajno delovanje. Serijska proizvodnja motora planirana je u junu iduće godine, a za sada nema naznaka u koji model će ga ugrađivati.