KIA

Kia Sportage i Kia Venga sa 5 zvezdica za sigurnost po EuroNCAP-u

Na najnovijim crash testovima nezavisnog evropskog udruženja Euro NCAP oba Kijina nova modela osvojila su najviše ocene – pet zvezdica, te su se tako pridružili ostalim modelima (cee’d, Soul i Sorento), koji su svojih pet zvezdica dobili na pređašnjim testiranjima.

Kia Sportage osvojio je 93% od svih mogućih bodova za zaštitu odraslih putnika pri sudaru vozila, 86% bodova za zaštitu dece, 49% za zaštitu pešaka i 86% bodova za sigurnosna pomagala.

Venga je pri zaštiti odraslih putnika osvojila 89% bodova, pri zaštiti dece 85%, pri zaštiti pešaka 64% i 71% bodova za sigurnosna pomagala. Kijine »novajlije« dobile su i posebnu pohvalu zbog toga što su na većini evropskih tržišta serijski opremljeni elektronskom kontrolom stabilnosti (ESC).

Kia Venga već je bila na testu početkom ove godine kada je po novim, strožim simulacijama sudara osvojila “samo” četiri zvezdice. Pošto u Kiji već neko vreme smatraju da je samo najbolje dovoljno dobro za njih i pošto su Kijini inženjeri bili uvereni u svoje znanje, na sve su načine hteli da ponove test uz prethodno otklanjanje određenih sitnih nedostataka. Današnji rezultati potvrđuju tu Kijinu odlučnost i odlično obavljen posao (ne samo) na području sigurnosti.