KIA

Kia dobila 3 ekološka certifikata TÜV Nord

Korporacija Kia Motors dobitnik je 3 prestižna ekološka certifikata, koja podeljuje TÜV Nord, nemačka nezavisna organizacija za tehničke preglede, što dovoljno govori o ekološkoj predanosti Kijina tri nova modela.

Niske emisije CO2 i napredni proizvodni procesi novog Picanta, Ria i Optime su glavni faktori, koji su uticali na to da su sva 3 modela dobili certifikat ISO 14040 LCA o životnom ciklusu vozila.

LCA tehnički pregledi, kojima su izloženi svi oni koji žele dobiti pomenuti certifikat, proveravaju uticaj na okolinu kako samog vozila tako i celog proizvodnog procesa kroz čitav životni vek vozila i između ostalog uključuje faktore kao što su izbor materijala, emisije motora i udeo reciklaže.

Sva 3 modela mogu se pohvaliti konkurentskim troškovima delovanja i održavanja, a pogotovo odskače dolazeći Rio, koji se može pohvaliti najnižim emisijama CO2 (u proseku samo 85 g/km) među svim aktuelnim modelima u Evropi.

Kijina fabrika u slovačkoj Žilini je kao “okolini prihvatljiv objekat” još 2008. godine dobila certifikat ISO 14001 za ekološko upravljanje. Fabrika koristi najnovije tehnologije i tako pruža najnaprednije upravljanje proizvodnjom i otpadnim materijalima sa minimalnim uticajem na okolinu. Kia Sportage, sportski terenac, kog proizvode u Slovačkoj i Južnoj Koreji, prošle godine je dobio LCA certifikat.