KIA

Kia cee’d u ekološki prihvatljivijem obliku

Iako je Kia tek nedavno (na salonu automobila u Parizu) predstavila tri modela iz svoje ekološki prihvatljivije linije EcoDynamics (eco cee’d, eco Venga i novi Sportage), koji se mogu pohvaliti  veoma niskim emisijama za koje se još ne zna kada kreću u serijsku proizvodnju, uskoro možemo očekivati prvu novost.

Cee’du će sa januarom nameniti poboljšani, inače već vrlo dobro poznati, 1,6-litarski CRDi WGT dizelski motor snage 66 kW/90 KS. Tom motoru, koji dolazi sa serijskim 6-stepenim manuelnim menjačem, dodali su sistem ISG (Start&Stop) i tzv. eco paket. Emisije CO2 su sa već ionako niskih 110 grama na pređeni kilometar, koliko ima postojeći motor sa sistemom ISG, smanjili na izvanrednih 103 g/km.

Poboljšanja su postignuta na sledećim područjima: bolje delovanje motora (2,5 g/km manje nego kod postojeće varijante sa ISG sistemom ), energijski štedljiviji alternator (-1 g/km), dorađeni odnosi brzina i 6-stepeni umesto 5-stepenog menjača (-2 g/km), poboljšana aeorodinamika (-1,5 g/km), veći pritisak u pneumaticima.
Zahvaljujući svim tim poboljšanjima emisije CO2 iznose samo 103 grama na pređeni kilometar.

Tako Kia i dalje pokazuje svoju predanost neprestanim inovacijama i iznenađivanju stranki kao i šire automobilske javnosti.