AutomobiliChevrolet

Kako koristiti dečija sedišta tokom zime!

Kako koristiti dečija sedišta tokom zime!

Dečija sedišta i kako se koriste

Nošenje zimske jakne u sedištu loše utiče na sigurnost deteta!

Kako dani postaju sve kraći, a noći sve duže, jasno je da je zima tu. Roditelji znaju da će zato, između ostalog, početi da pakuju svu letnju dečiju odeću i izvući zimske jakne i zimske skafandere. Mnogi od njih, međutim, ne znaju da nošenje deblje zimske jakne u automobilu može ugroziti sigurnost deteta. Chevrolet zato roditeljima savetuje da kod pripreme svog automobila za zimu svakako povedu računa o dečijim sedištima.

Prema podacima britanskog ministarstva saobraćaja, čak do 80 posto sedišta u automobilima se ne upotrebljava na ispravan način, pri čemu najveći problem predstavlja zatezanje pojasa. Ako na sebi ima deblju jaknu, dete se ne može smestiti u sedištu na odgovarajući način budući da mu pojas više ne odgovara – na taj se način povećava mogućnost da zbog toga bude izbačeno iz sedišta.

Premda je činjenica da će u slučaju sudara svaka vrsta odeće biti izložene određenom pritisku, pojas se u slučaju nošenja deblje jakne, pri naglom kočenju, može olabaviti do te mere da dete isklizne iz sedišta. Upravo zbog toga, pojas dečijeg sedišta u svakom trenutku mora biti dobro zategnut i u stalnom dodiru s telom deteta.

Najbolji način da sigurnost vašeg deteta i zimi ostane na visokom nivou postiže se tako da ga obučete u toplu, ali tanju jaknicu, kao i da unutrašnjost vozila ugrejete pre početka putovanja.

Nakon što dete odgovarajuće smestite u sedište i osigurate ga pojasom, pokrijte ga njegovom jaknom, jer će na taj način zadržati toplinu bez ugrožavanja sigurnosti.

Proverite predstavlja li dečija jakna moguću pretnju za sigurnost

Kako biste proverili predstavlja li jakna ili skafander vašeg deteta moguću pretnju za njegovu sigurnost ili ga ono može bezbrižno nositi i tokom boravka u automobilu, odvojite pet minuta vremena. Jednostavan test pokazaće vam koliko je zapravo debela dečija jakna i koliki pritisak trpi za vreme putovanja.

  • Izvadite sedište iz automobila i unesite ga u kuću
  • Pripremite dete kao da ide na zimsku vožnju, obucite ga u njegovu zimsku jaknu
  • Stavite dete na sedište, vežite ga i prilagodite mu dužinu odnosno zatezanje pojasa
  • Izvadite dete iz sedišta, pazeći da kod otkopčavanja ne olabavite ili ne pritegnete pojas
  • Skinite detetu jaknu i ponovno ga stavite na sedište
  • Ne pritežite pojas. Možete li ispod njega, u visini ključne kosti, da zavučete dva ili više prstiju? Ako je to slučaj, ta zimska jakna nije sigurna za nošenje tokom vožnje u automobilu