Automobili

Kablovi za Hyundai i KIA motors iz Niša

Južnokorejska kompanija “Jura korporejšn” zvanično je otvorila danas u Nišu drugu fabriku u Srbiji u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića , ministra ekonomije i regionalnog razvoja Nebojše Ćirić i gradonačelnika Niša Miloša Simonovića.

Fabrika je završena u predviđenom roku, a sve radove na njenoj izgradnji obavile su građevinske firme i izvođači iz našeg grada. Vrednost ove investicije iznosi dvanaest miliona evra. U fabrici Jura Korporejšn u ovom trenutku već radi 460 Nišlija, a planom zapošljavanja, do kraja godine predviđeno je zapošljavanje ukupno 1.500 radnika.

“Jura korporejšn” bavi se proizvodnjom elektronskih komponenti za automobilsku industriju, pre svega kablovskih instalacija i njihovih komponenti, ali i automobilskih svećica, kalema i njihovih kablova. Trenutno pokriva više od 60 odsto potreba kompanija „Hjundai” i „KIA motors” za kablovskim instalacijama.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da samo nove investicije otvaraju kvalitetna radna mesta, čime se stvara politička i privredna perspektiva za našu zemlju i građane.Tadić je na otvaranju fabrike “Jura” u Nišu istakao da ukupan poslovni ambijent mora stalno da se poboljšava i da poslovna klima mora biti unapređivana, radi privlačenja novih investitora.

“Takav pristup Vlade Srbije treba da obezbedi novu perspektivu za građane i poboljša životni standard”, rekao je Tadić i poručio zaposlenima u “Juri” da čuvajući svoje radno mesto, stvaraju šansu za nova radna mesta u Srbiji, jer će rukovodstvo “Jure” proneti glas o kvalitetu radnika u Srbiji i zemlji koja brine o svojim investitorima.

Investicija južnokorejske kompanije veoma je važna za grad Niš zbog njegove pozicije i strateškog značaja za regionalni razvoj Srbije.

”Pokrenuta je nova faza razvoja grada. Najveći uspeh nas koji obavljamo lokalnu vlast, jeste i to da su posle 20 godina počele da se grade nove fabrike, što svakako predstavlja dobar signal za nove investitore koji upravo biraju Niš kao mesto gde treba da grade nove fabrike i da razvijaju svoj biznis. Sada to više nisu planovi ili obećanja, došlo je do konkretne realizacije poslova i 2011. godina će biti prva godina posle dve decenije kada će u Nišu početi da opada stopa nezaposlenosti, a Niš je u 2011. godini grad sa najviše direktnih investicija. To i treba da bude osnovni cilj svih nosilaca javnih funkcija”, rekao je gradonačelnik Niša Miloš Simonović .

U radnoj zoni Donje Međurovo, par meseci, započeti su i radovi na izgradnji fabrike Šin Von, čiji je osnivač kompanija Jura Eltek. Završetak radova očekuje se do kraja leta, a s jeseni se očekuje i da počne sa proizvodnjom. U ovoj, drugoj fabrici južnokorejske Jure u Nišu, biće otvoreno tri stotine novih radnih mesta, a investicija je vredna osam miliona evra.