Automobili

Japan donira Srbiji čak 300 ekoloških vozila za javni sektor vrednih 3,57 miliona evra

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Ivan Mrkić i ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki potpisali su danas i razmenili note o donaciji bespovratne pomoći Vlade Japana Srbiji u vidu ekoloških vozila vrednih 3,57 miliona evra.

Ministar je izrazio zahvalnost Vladi Japana i na izuzetno povoljnom kreditu za Termoelektranu “Nikola Tesla”, koji će doprineti daljem jačanju ekonomske saradnje i privlačenju japanskih investicija.

toyta hibrid

Srbija, kako je dodao, očekuje i posetu prinčevskog para iz porodice japanskog cara, koja bi simbolizovala produbljivanje prijateljstva dveju zemalja.

Kuroki je objasnio da su donirana ekološka vozila hibridna vozila i vozila koja koriste ekološki čist dizel, i ukazao na to da je zaštita životne sredine jedan od prioriteta Japana u saradnji sa Srbijom, u cilju podrške našoj zemlji u procesu evrointegracija.

On je izrazio nadu da će ova donacija doprineti naporima Srbije u zaštiti životne sredine, povećati interesovanje njenih građana za ekološka vozila i unaprediti uzajamnu saradnju zasnovanu na istorijskim prijateljskim odnosima.

Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji od 1999. godine do danas iznosi približno 460 miliona evra.